shakhrayi-vid-zelenskogo-pidozryuvanikh-vipustili-z-sizo

Шахраї "від Зеленського": підозрюваних випустили з СІЗО

 • 24919 переглядiв

КИЇВ. 9 листопада. УНН. Більше ніж два місяці минуло відтоді, як правоохоронці затримали на "гарячому" чотирьох шахраїв, що видавали себе за довірених осіб президента Володимира Зеленського і вимагали гроші за призначення на посади. Як просувається розслідування кримінального провадження, УНН дізнався в Офісі Генпрокурора.

Відзначимо, що відповідь на цей запит УНН чекав місяць і отримав його лише 6 листопада.

У ньому прокурори повідомили, що 15 жовтня рішенням Печерського суду одному з підозрюваних зменшили заставу з 15 млн грн до 1 млн грн, після чого заставу було внесено і підозрюваного відпустили з Київського СІЗО. Прокурори при цьому не вказують, чи оскаржили вони таке рішення суду. Ймовірно, що ні.

Що стосується інших підозрюваних, то за даними Офісу Генпрокурора, вони перебувають під вартою. Утім, це твердження сумнівне.

З реєстру судових рішень видно, що один з них вже перебуває під домашнім арештом та 30 жовтня просив суд змінити місце його перебування з однієї адреси на іншу.

Також, за даними УНН, на умовній "свободі" - під домашнім арештом - і два інших фігуранти справи.

При тому, що Офіс Генпрокурора навмисне чи ні надав некоректні дані, він відповів усього на два поставлених в запиті УНН питання. Решту - прокурори "закрили" статтею 222 Кримінального кодексу, вважаючи, що їх розголошення може зашкодити досудовому слідству.

Зокрема прокурори не відповіли на такі питання УНН:

  • Чи справді затримані просто шахраї? Чи вивчалися їх зв'язки з працівниками Офісу Президента та іншими держорганами?
  • На яких підставах кримінальне провадження було передано в інший орган слідства? Хто приймав рішення про передачу кримінального провадження?
  • Чи аналізувався список на 40 сторінках А4 (вилучений під час обшуку у затриманих, із зазначенням сум і даних одержувачів грошових коштів)? Якщо так, яка правова оцінка була дана? Чи повідомлено про підозру особам, які передавали кошти за призначення на посаду? Якщо затримана група дійсно шахраї, то чи визнані особи із зазначеного списку потерпілою стороною?
  • Чи вилучалися у фігурантів мобільні телефони? Чи є там листування про призначення на посади? Чи є там листування з представниками Офісу Президента?
  • Чи аналізувалося майно фігурантів? Якщо так, чи був накладений арешт?
  • Відповіді на всі ці питання в Офісі Генпрокурора вирішили "замовчати".

    Нагадаємо, 30 серпня було затримано групу шахраїв у складі чотирьох осіб, які, представляючись довіреними особами Президента, вимагали від колишнього співробітника ДП "Укрспецекспорт" передати їм грошові кошти у сумі 570 000 доларів США за вирішення питання про призначення його на керівну посаду в Державний концерн "Укроборонпром".

    Українські Національні Новини

    Кримінал та НП