shakhtari-vimagayut-vidstavki-gerusa-z-energetichnogo-komitetu-vr-reaktsiya-slugi-narodu

Шахтарі вимагають відставки Геруса з енергетичного комітету ВР: реакція "Слуги народу"

 • 11410 переглядiв

КИЇВ. 15 червня. УНН. На сайті Президента зібрано вже майже 20 тисяч підписів за відставку Андрія Геруса з посади голови енергетичного комітету ВР, повідомляє УНН.

Шахтарі звертаються до Володимира Зеленського за допомогою, бо ігнорування проблем, кажуть вони, призведе до вимирання шахтарських міст.

У своїх бідах вони звинувачують голову енергетичного комітету ВР Андрія Геруса, який пролобіював імпорт російської електроенергії в Україну, попри профіцит власної.

"Наше вугілля добувається нашим потом і кров'ю, але зараз воно нікому непотрібне. Вугілля стільки, що залишається його тільки "їсти". Тисячі людей без роботи і практично без засобів до існування! Зупинені всі шахти, майже не працюють теплоелектростанції, які споживають наше українське вугілля", - наголошують вони.

"Вугілля почало накопичуватися на складах ще півроку тому, коли дозволили імпорт російської електроенергії. Це дозволив уряд Гончарука - руками депутата Геруса. Через цих "професіоналів" Росія всю зиму скидала нам в країну свою електроенергію, щоб не зупиняти свої підприємства, щоб годувати своїх людей, а наші підприємства тепер не працюють, і ми залишаємось без шматка хліба. Шахти - банкрути, теплові станції - банкрути, атомні станції - банкрути.

Гончарук нічого хорошого для шахтарів не зробив, але він винен в тому, що взяв до себе у помічники Геруса, який поставлений на цю посаду спеціально, щоб шкодити, працюючи на свою кишеню. Ця людина - руйнівник і паразит. І за короткий час розвалив все, що міг - докерувався! Він дбає за російські інтереси, не за наші", - йдеться у петиції.

Петицію підписали колективи ДП "Селидіввугілля", ВП "Шахта "Котляревська", ВП "Шахта "1-3 Новогродівська", ВП "Шахта Україна", ВП "Шахта Курахівська".

Для розгляду Президентом петиції залишилося набрати 5 тисяч голосів.

Водночас УНН запитали у спікера "Слуги народу" Євгенії Кравчук, що думають у фракції про численні звинувачення Геруса у лобізмі і зароблянні коштів на енергоринку, зокрема - чи планують кадрові рішення відносно Геруса.

"Таке питання не піднімалося і не планується підніматися. Принаймні, мені про це невідомо", - каже Кравчук.

Водночас, в.о. міністра енергетики Ольга Буславець повідомила, що ініціювала розгляд питання використання вітчизняного вугілля на рівні РНБО. Вона зазначила, що попри затверджені плани, державна компанія "Центренерго" на власний розсуд почала використовувати замість вугілля резервний газ. Загалом було заміщено майже половину від передбачуваного обсягу вугілля.

Довідка УНН: "Центренерго" підпорядковане Фонду держмайна.

Нагадаємо, нещодавно у "Центренерго" було змінено керівництво. Як повідомляють ЗМІ, з підприємства прибрали пов‘язаних з Ігорем Коломойським осіб, які, зокрема, закуповували на держпідприємство російське вугілля замість українського.

Українські Національні Новини

Політика