shaleniy-rozvitok-ukrayinskoyi-muziki-natsrada-oshtrafuvala-21-radiostantsiyu

Шалений розвиток української музики: Нацрада оштрафувала 21 радіостанцію

 • 13102 переглядiв

КИЇВ. 3 січня. УНН. Щоб забезпечити виконання закону про мовні квоти, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала 21 радіостанцію на суму понад 1,7 млн грн. Про це заявив член Нацради Сергій Костинський, повідомляє УНН

На переконання посадовця, завдяки впровадженню мовних квот на радіо відбувся "шалений розвиток української музики".

"За підсумками двох років дії квот, більше половини пісень в ефірі українських радіостанцій звучать саме українською мовою", - написав він.

За невиконання мовних квот Нацрада оштрафувала 21 радіостанцію на суму понад 1,7 млн грн.

Як повідомляв УНН, у листопаді 2018 року квоти на українську музику для радіостанцій зросли до 35%. 

Нагадаємо, закон про мовні квоти на телебаченні набув чинності 13 жовтня 2017 року. Згідно з документом, у загальному тижневому обсязі мовлення передачі, фільми та новини державною мовою мають становити не менше ніж 75% у кожному з проміжків часу між 7.00 і 18.00, а також між 18.00 і 22.00. Місцеві та регіональні телерадіокомпанії повинні транслювати не менше ніж 50% ефіру українською мовою. За невиконання вимог телерадіокомпанія сплачує штраф у розмірі 5% загальної суми ліцензійного збору.

4 жовтня 2018 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект № 5670-д про забезпечення функціонування української мови як державної. Документом пропонують зробити складання іспиту з української мови обов’язковою умовою для набуття громадянства, зобов’язати всі друковані ЗМІ випускати україномовну версію, а також увести кримінальну відповідальність за публічне нехтування державною мовою.

Українські Національні Новини

Політика