shist-sudanskikh-ofitseriv-zasudzheni-do-smertnoyi-kari-za-vbivstva-protestuyuchikh-studentiv

Шість суданських офіцерів засуджені до смертної кари за вбивства протестуючих студентів

 • 14357 переглядiв

КИЇВ. 5 серпня. УНН. Суданський суд заявив, що засудив до смертної кари шість офіцерів воєнізованих сил швидкої допомоги (RSF) за вбивство в 2019 році шести студентів, які протестували в зв'язку з економічними труднощами, коли цивільні особи вели переговори про розподіл влади з військовими. Про це інформує УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

У заяві про засудження співробітників RSF, цивільний суд в Елобейде, де відбулися вбивства, заявив, що обвинувачені порушили закон RSF і, що "їхні дії не мають ніякого відношення до сил, частиною яких вони були".

Підлітки-жертви брали участь в студентському протесті після вбивства 3 червня 2019 року десятків демонстрантів, які вимагали якнайшвидшого переходу до громадянського демократичного уряду після повстання, в результаті якого був повалений старий президент Омар аль-Башир. Під час заворушень в середині 2019 року військове командування звинуватило протестуючих. Лідери протесту заявили, що демонстранти були мирними, і звинуватили солдат в "безладній стрілянині".

Члени RSF, входять в число вірних Баширу ополченців "Джанджавід", звинувачених у звірствах під час конфлікту в Дарфурі на початку 2000-х років.

У травні ще один член RSF був засуджений до смертної кари за наїзд на протестуючого незабаром після червневого нападу.

Доповнення

Цивільні лідери Судану, які поділяють владу з домінуючими військовими в Суверенній раді, а також світові держави, закликають до включення RSF в регулярні збройні сили.

Генерал Мохамед Хамдан Дага, командувач RSF і заступник глави Суверенної ради, висловив небажання піти на такий крок.

Суверенна рада заявила, що приведе країну до вільних виборів в 2024 році.

Українські Національні Новини

Новини Світу