shmigal-obitsyaye-sprostiti-dostup-regioniv-do-ifa-testuvannya-nadano-doruchennya-mozu

Шмигаль обіцяє спростити доступ регіонів до ІФА-тестування: надано доручення МОЗу

 • 17094 переглядiв

КИЇВ. 11 червня. УНН. Наказом МОЗ від 20 травня, ІФА-тестування включене до переліку обов’язкових діагностичних заходів з виявлення COVID-19. Однак, постанова КМУ №224, яка визначала порядок закупівель в контексті боротьби з коронавірусом, до цього часу не оновлена та не передбачає спрощений механізм закупівель ІФА-тест-систем. Коментуючи проблему сьогодні під час брифінгу, прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що дає відповідне доручення МОЗ, передає кореспондент УНН.

Крім того, він зазначив, що уряд взагалі намагається активно працювати над спрощенням доступу до ліків і всього обладнання, яке необхідне для боротьби з COVID-19.

"Продовжуємо цю роботу, вона і не припинялася. МОЗ працює фактично щодня", - сказав очільник КМУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Регіони апелюють до Шмигаля: "застаріла" постанова КМУ блокує придбання тест-систем на COVID-19

Він нагадав, що ІФА-тестування використовується сьогодні "як основне поряд з ПЛР-тестуванням". Воно показує наявність антитіл в організмі людини до COVID-19 (IgM - коли людина хворіє, IgG - коли вже перехворіла коронавірусом - ред.).

"Наше завдання довести ПЛР-тестування до 10 тис. на добу. Воно практично так і досягнуто, ми фактично так і тестуємо. І розганяємо ІФА-тестування: теж уже понад декілька тисяч тестувань в середньому на добу відбувається, що дає результат - побачити формування імунітету в тих людей, які перехворіли безсимптомно, або які знаходяться на завершальній стадії хвороби. Обидва ці тестування дають повну картину", - додав він.

Українські Національні Новини

Політика