shmigal-povidomiv-pro-znizhennya-tsini-na-gaz-ale-ne-nadovgo

Шмигаль повідомив про зниження ціни на газ, але не надовго

 • 19584 переглядiв

КИЇВ. 13 січня. УНН. Через пандемію та карантинні обмеження ціна на газ для населення зменшиться на 30% і становитиме 6,99 грн за метр кубічний. Про це на засіданні Кабінету міністрів повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, інформує УНН.

“У зв’язку з пандемією COVID-19, запровадженими в Україні карантинними обмеженнями, різким і непомірним для українців під час карантину зростанням біржових цін на газ в останні тижні, пропонується запровадити в Україні для всіх побутових споживачів державне регулювання ціни на газ на період дії карантинних обмежень або до завершення цього опалювального сезону. Пропонована ціна, яка встановиться на цей період, — 6,99 грн за метр кубічний (7,22 грн/куб - ціна ГК "Нафтогаз України" - ред.) для всіх побутових споживачів. На сьогодні це найнижча ціна на українській біржі. Водночас деякі облгази сьогодні продають газ для побутових споживачів по 10 грн і навіть вище. Тобто, пропонується зменшення ціни на газ майже на 30%”, - повідомив Шмигаль.

Він дав доручення Міненерго, Мінекономіки, Мін’юсту та іншим ЦОВВ, "невідкладно підготувати проєкт постанови КМУ про запровадження державного регулювання ціни на газ на період карантинних обмежень”.

Зі слів Шмигаля стає зрозуміло, що підняття ціни на газ для населення неминуче.

“Питання, яке також є в край важливим для всіх громадян — питання тарифів на комунальні послуги й, зокрема, ціни на газ. З 1 серпня 2020 в Україні запрацював ринок газу для тих громадян, які не мають централізованого опалення. Відповідно, політики більше не регулювали в ручному режимі ціни на газ. Їх регулює ринок. Тобто, попит і пропозиція”, - заявив глава Кабміну.

Шмигаль відзначив, що такий підхід існує в усьому цивілізованому світі.

“У всіх розвинених країнах газ стає таким самим товаром, як хліб, чи послуги інтернету. Конкуренція між газопостачальниками за споживачів сприяє зменшенню цін та покращенню послуг. А в Україні це також означає усунення монополій компаній, які заробляли надприбутки... Ми запустили ринок газу і це крок не зворотній. Вже більше ніж півмільйона Українців змінили газопостачальника. Тисячі наших громадян користуються перевагами ринку, коли у вересні уклали річний контракт на постачання газу по 4,7 за один куб. І зараз вони економлять до 50% в порівнянні з попередніми роками”, - додав Шмигаль.

Також Шмигаль відзначив, що зараз спільна задача влади — зробити так, щоб ринок в подальшому розвивався.

Зазначимо, що вже кілька тижнів у низці міст України тривають масові акції протесту проти зростання тарифів, які влада обіцяла не підвищувати.

Ще у грудні 2019 року Президент України Володимир Зеленський анонсував зниження тарифів для людей на майже 50%, але “не так сталося, як гадалося”.

Днямиа, за інформацією пресслужби ОП, в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко представив “попередній план із суттєвого зниження тарифів на газ та встановлення ціни, яка була б справедливою з точки зору споживача”.

Вже під час зустрічі народних депутатів від фракції “Слуга народу” із прем’єром Денисом Шмигалем, в. о. міністра енергетики Юрієм Вітренком та головою НАК “Нафтогаз” Андрієм Коболєвим було представлено два плани виходу з “тарифної кризи”. Перший - “Нафтогаз” стає єдиним постачальником газу для населення, другий — встановлення максимальної маржинальності.

З огляду на заяви представників влади відзначимо, що ще 22 грудня УНН повідомив, що новопризначений в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко і уряд скасують пільговий тариф для населення на електроенергію.

А вже 28 грудня 2020 року влада офіційно зробила українцям “подарунок під ялинку”: з 1 січня 2021 року була скасована пільгова ціна на електроенергію для населення — тепер ціна становить 1,68 грн за 1 кВт-год.

Водночас ГК “Нафтогаз України” повідомила про підвищення ціни на газ для своїх побутових клієнтів за місячним контрактом — з 6,33 грн/куб. м у грудні до 7,22 грн/куб. м у січні наступного року — на 14%, підключення до річного тарифного плану для нових клієнтів призупиняється з нового року.

Далі, вже 4 січня поточного року, НКРЕКП оприлюднило дані для 43 газорозподільних компаній.

Найнижчий тариф на транспортування газу заплатять споживачі столичного “Київгазу” — 0,31 грн за куб. м, а також споживачі “Харківміськгазу” — 0,35 грн за куб. м, і “Кременчукгазу” — 0,39 грн за куб. м. У свою чергу найвищу вартість розподілу і транспортування газу отримали споживачі послуг компанії “Газовик” — 2,55 грн за куб. м. Як буде діяти в цій ситуації національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, наразі ще невідомо.

Варто відзначити, що 17 грудня Верховна Рада не підтримала Юрія Вітренко на посаду міністра енергетики, зокрема через його антисоціальну політику.

Українські Національні Новини

Політика