shmigal-z-makronom-ta-gendirektorom-magate-obgovorili-poryadok-demilitarizatsiyi-zaes

Шмигаль з Макроном та гендиректором МАГАТЕ обговорили порядок демілітаризації ЗАЕС

 • 251320 переглядiв

КИЇВ. 22 вересня. УНН. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та президент Франції Еммануель Макрон відкрили у Нью-Йорку захід щодо безпеки цивільних ядерних об’єктів у ситуації збройного конфлікту. Метою зустрічі було визначити порядок демілітаризації Запорізької АЕС і периметру навколо станції. Про це інформує УНН, посилаючись на сайт Кабінету Міністрів України.

Деталі

У заході також взяли участь високий представник ЄС Жозеп Боррель, очільники МЗС Німеччини Анналена Бербок, Великої Британії Джеймс Клеверлі, України Дмитро Кулеба та генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Прем'єр-міністр повідомив, що раніше гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі окреслив сім принципів функціонування об'єкта, проте російська сторона не виконала жоден з цих пунктів.

Цитата

"Запорізька станція перетворена на потужну військову базу з арсеналом зброї. Вона слугує для росіян живим щитом, аби обстрілювати сусідні міста. Вони знають, що Україна не стрілятиме у відповідь, бо розуміє свою відповідальність. Натомість бачимо обстріли станції росією, відключення АЕС від енергомережі та погрози зупинити роботу енергоблоків", - заявив Шмигаль.

Він наголосив, що потрібно "рішуче діяти" та повністю демілітаризувати ЗАЕС і навколишні території, які мають перебувати під українським контролем із моніторинговою місією МАГАТЕ. Повідомляється, що за підсумками заходу МАГАТЕ планує збільшити місію, щоб покрити всі потреби контролю на станції. За словами Шмигаля, Рафаель Гроссі констатував, що продовження контролю рф над станцією є "дуже небезпечним". 

Нагадаємо

Російський диктатор володимир путін у своєму зверненні до росіян у середу, 21 вересня, заявив про можливість застосування ядерної зброї при загрозі рф.

Міжнародна кампанія за заборону ядерної зброї (ICAN) стверджує, що своїми погрозами путін різко збільшив небезпеку ядерного конфлікту.

Українські Національні Новини

Політика