shostiy-paket-sanktsiy-yes-proti-rosiyi-mozhe-vklyuchiti-svoyeridne-embargo-na-naftu-politico

Шостий пакет санкцій ЄС проти росії може включити "своєрідне" ембарго на нафту – Politico

 • 178981 переглядiв

КИЇВ. 22 квітня. УНН. Брюссель працює над шостим пакетом санкцій проти росії у зв'язку з її вторгненням в Україну, очікується, що він буде представлений країнам Європейського союзу на початку наступного тижня і включатиме своєрідну форму заборони на імпорт російської нафти, пише УНН з посиланням на Politico.

Цитата

"Новий пакет санкцій включатиме заборону на імпорт російської нафти, а також може торкнутися більшої кількості російських банків, виключивши їх із системи міжнародних платежів SWIFT", - пише Politico з посиланням на чотири неназвані дипломатичні джерела.

Деталі

Так, великі російські банки Газпромбанк і Сбербанк досі не потрапили до списку санкцій, оскільки вони беруть участь в операціях з енергоресурсами.

Проте голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн заявила в неділю німецькій газеті Bild, що нові санкції, швидше за все, торкнуться Сбербанку, найбільшого російського банку. Один із дипломатів розповів виданню, що Комісія націлиться на всі російські банки, включаючи Газпромбанк.

Деякі країни, наприклад, країни Балтії, також наполягають на включенні до шостого пакету додаткових заходів боротьби з російськими інструментами дезінформації.

Щодо нафти, за даними видання, поки що неясно, наскільки швидкою і всеосяжною буде відмова від імпорту з росії в майбутньому. Оскільки доходи від продажу нафти та газу становлять найважливіше джерело фінансування російської військової машини, санкції щодо енергоносіїв розглядаються як життєво важливий наступний крок у відповідь ЄС на вторгнення.

Проте такі країни, як Німеччина та Угорщина, які залежать від імпорту російських енергоносіїв, намагаються пом'якшити пропозиції, пише Politico.

Повідомляється, що заборона на постачання нафти, швидше за все, залежатиме від різних сортів російської нафти та способу її доставки - морем або трубопроводами.

У Брюсселі також обговорюється питання необхідності потенційних перехідних періодів, щоб дати країнам ЄС час підготуватися до будь-якого ембарго на імпорт нафти з росії, зазначає видання.

Один із дипломатів сказав, що вони очікують, що наступний пакет санкцій буде представлений країнам ЄС уже в понеділок, після чого посли ЄС зможуть обговорити його протягом тижня і, можливо, прийняти до п'ятниці.

Проте інші були більш обережні, стверджуючи, що офіційного рішення про терміни від Європейської комісії поки що не надходило, хоча всі вони очікують на якусь ініціативу на початку тижня.

"Наступний тиждень - це розумний час для отримання пропозицій", - сказав один високопоставлений дипломат ЄС.

Нагадаємо

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що шостий пакет санкцій ЄС обов'язково має включати ембарго на нафту з росії.

За даними німецьких ЗМІ, у шостому пакеті санкцій проти російської федерації Європейський Союз планує запровадити нафтове ембарго.

Українські Національні Новини

Новини Світу