shotlandiya-obgovorit-perekhid-na-depozitnu-sistemu-zboru-vikoristanoyi-tari

Шотландія обговорить перехід на депозитну систему збору використаної тари

 • 6759 переглядiв

КИЇВ. 3 вересня. УНН. У Шотландії продовжують обговорювати законопроект про впровадження депозитної (заставної) системи збору тари, передає УНН з посиланням на повідомлення місцевої ГО Zero Waste Scotland.

Повідомляється, що 3 та 4 вересня обговорювати документ будуть жителі Шетландських островів (архіпелаг на північному сході Шотландії).

"Обговорення законопроекту дасть місцевим жителям можливість поділитися своїми думками про те, як можна поліпшити роботу депозитної системи збору тари в Шотландії. Зокрема, жителі острова зможуть розповісти про те, скільки грошей вони хочуть повертати за здачу порожніх пляшок. Також місцеві жителі зможуть назвати список товарів, за здачу яких вони зможуть повернути грошовий депозит", - йдеться в повідомленні.

Принцип роботи депозитної системи збору тари полягає в тому, що при здачі тари в спеціальний автомат він повертає частину грошей, сплачених при купівлі напою. Чим більше пляшок - тим більше тари можна повторно використовувати або переробляти.

Нагадаємо, що громадська консультація законопроекту щодо впровадження заставної системи збору тари стартувала 27 червня 2018 року.

Як повідомляв УНН, депозитна система збору тари допомагає боротися з пластиком більшості європейських країн.

Сьогодні така система успішно діє в Німеччині, Швеції, Норвегії, Фінляндії, Данії, Естонії. Наприклад, в Норвегії завдяки цій системі збирають 95% тари, в Фінляндії - 93,3%, а в Данії - 89%.

Ірландія, Індія, Грузія, Білорусія, США заявили про готовність запровадити таку систему.

Але Україна, за наявності необхідного законопроекту, не може ввести таку систему вже півтора року.

Українські Національні Новини

Новини Світу