shpigunomaniya-zakhoplyuye-svit

Шпигуноманія захоплює світ

 • 22468 переглядiв

У медіа просторі з кожним днем все більше і більше інформації про шпигунів. 

КИЇВ. 7 жовтня. УНН. Так, останнім часом, коли чують про шпигунів РФ - одразу ж згадують "Петрова і Боширова" з Солсбері, втім історія з шпигунством і витоками набула міжнародний масштаб ще у 2016 році, коли адміністрація тодішнього президента США Барака Обами офіційно звинуватила Росію в спробі втрутитися в перебіг виборів президента Сполучених Штатів Америки, передає УНН. 

США заявило про масштабне російське втручання з метою впливу на хід і результати виборів на користь одного з кандидатів – Дональда Трампа (який врешті й пришов до перемоги), і дискредитації іншого Хіларі Клінтон.

Оприлюднена цього року доповідь, підготовлена за участю американських спецслужб, стверджує, що президент РФ Володимир Путін особисто розпорядився почати кампанію по впливу на президентські перегони в США в 2016 році.

Тож 29 грудня 2016 року тоді ще діючий президент Обама ввів санкції проти ФСБ, ГРУ та ще ряду російських організацій, а також шести фізичних осіб через кібератаки на виборчу систему США з боку Росії. Також США закрили два житлові комплекси, які є дипломатичною власністю РФ, і оголосила персоною нон грата 35 російських дипломатів в США.

А 2 серпня 2017 року вже за президентства Дональда Трампа закону про посилення режиму санкції відносно трьох країн: Росії, Ірану і КНДР.

Документ “Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій” (CAATSA) ввів обмеження проти співробітництва ЗС Росії і США, а також спецслужб і військово-промислових комплексів двох країн, отримання російською економікою кредитних коштів на Заході. Конгрес і до сьогодні періодично розширює "чорний список" росіян, відповідно до цього закону.

Повертаючись до "фабрики тролів", у 2016 році з вини хакерів постраждала репутація не лише Дональда Трампа. Компанія Facebook у вересні 2017 року поширила заяву, в якій повідомила, що Росія, ймовірно, використовувала рекламу на майданчиках соцмережі задля впливу на її користувачів. За період з червня 2015 року по травень 2017 року у соцмережі було розміщено близько 3000 оголошень на суму 100 тисяч доларів.

Зазначено, що з цією рекламою було пов'язано 470 сторінок і акаунтів, які діяли, найімовірніше, з Росії. У Facebook зазначили, що ці сторінки були видалені як ті, які порушують правила Facebook.

У соцмережі Twitter також повідомили про виявлення 3814 акаунтів, пов'язаних з Кремлем, які під час виборів в США поширювали маніпулятивну інформацію. 

С того ж часу соцмережі почали проводити активну роботу з вдосконалення і посилення заходів безпеки. На сьогодні Facebook оголосив про видалення сотень облікових записів і сторінок, пов’язаних з російською “фабрикою тролів”, 
сервіс Reddit заблокував 944 облікових записів, пов'язаних з "тролями", а Google повідомив, що знайшов понад 1100 відео Internet Research Agency на відео-сервісі YouTube.

І от, за рік після заяв про атаки сотні тисяч російських ботів у кіберпросторі, на території Сполученого Королівства стався куди більш фізичний вплив - 4 березня 2018 року в місті Солсбері екс-полковника запасу російського ГРУ Сергія Скрипаля, який був засуджений за шпигунство на користь британських спецслужб, та його доньку Юлію отруїли нервово-паралітичною речовиною, розробленою в Росії.

Британія відкрито звинуватила Росію, пообіцявши вислати кремлівських дипломатів. До Британії доєдналось США, які вислали 60 росіян і закрили російське консульство в Сіетлі через отруєння екс-подвійного агента Сергія Скрипаля. Ще 24 європейські країни, Австралія, Грузія і Канада також вирішили вислати дипломатів РФ (всього 63).

НАТО скоротила склад російської місії при організації з 30 до 20 осіб, а Євросоюз відкликав для консультацій свого посла в Москві.

Крім того, адміністрація Трампа ввела нові санкції відносно Росії через її причетність до отруєння 4 березня екс-полковника ГРУ та його дочки.

У Британії розпочалось масштабне розслідування, до якого було залучено більше тисячі осіб зі спецслужб та правоохоронних органів в країні та за кордоном. Обізнані ЗМІ оцінили операцію у не менш ніж 12,8 млн доларів. 

За результатами розслідування, 5 вересня британські прокурори назвали імена підозрюваних в отруєнні Скрипаля та його дочки Юлії - Олександр Петров і Руслан Боширов.

Невдовзі названі особи з’явились на російському RT, де підтвердили, що це їхні справжні імена, але отруєння Скрипалів заперечили.

Втім слідчі Bellingcat і видання The Insider оприлюднили частину спільного розслідування щодо Петрова і Боширова, в якому стверджується, що підозрювані є співробітниками ГРУ.

Пізніше Bellingcat зміг підтвердити фактичну особу одного з двох офіцерів. Підозрюваний, відомий як "Руслан Боширов", насправді є полковником Анатолієм Чепігою, високопоставленим офіцером ГРУ, відзначеним вищою державною нагородою Росії - Герой Російської Федерації, повідомили розслідувачі.

Після такого відкритого звинувачення, повідомлення про російських шпигунів почали все частіше надходити з різних куточків світу.

Так, влітку громадянку Росії Марію Бутіну затримали в Вашингтоні за звинуваченнями у незареєстрованій діяльності на території США в якості агента, що діє в інтересах РФ.

На початку вересня Франція заявила про спробу Росії перехопити дані з її супутника.

Тоді ж прокуратура Польщі висунула обвинувачення колишньому співробітнику міністерства економіки у шпигунстві на користь російського Головного розвідувального управління.

Крім того, у вересні ЗМІ повідомили про те, що британська влада запідозрила ГРУ в хакерських атаках на інфраструктуру країни.

А вже через місяць міністр оборони Нідерландів зробила оголошення разом з послом Великобританії в Нідерландах, що 13 квітня атака російських хакерів на Організацію з заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) була попереджена, а чотири передбачувані агенти ГРУ були вислані за межі країни.

Зі свого боку голова МЗС Великої Британії Джеремі Хант звинуватив Головне управління (ГУ, колишнє ГРУ) Генштабу ЗС РФ в організації серії кібератак, які зачепили інтереси людей по всьому світу.

У Франції заявили, що поділяють позицію Нідерландів та Великої Британії щодо ролі Росії в кібератаці на ОЗХЗ, а Канада, за інформацією деяких ЗМІ, проводить розслідування за фактом кібератак РФ на системи Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA, ВАДА) та інші організації.

Українські Національні Новини

Суспільство