shri-lanka-planuye-pogasiti-naftoviy-borg-pered-iranu-chayem

Шрі-Ланка планує погасити нафтовий борг перед Іраном чаєм

 • 16563 переглядiв

КИЇВ. 22 грудня. УНН. Шрі-Ланка планує сплатити борг за минулий імпорт нафти з Ірану, виплативши його чаєм. Про це пише УНН з посиланням на ВВС.

Деталі

Представник уряду країни Рамеш Патірана повідомив, що Шра-Ланка сподівається щомісяця відправляти в Іран чаю на суму 5 мільйонів доларів для погашення боргу в 251 мільйон доларів.

Шрі-Ланка переживає серйозну боргову та валютну кризу, яка посилилася втратою доходів від туристів під час пандемії коронавірусу.

Член чайної ради країни сказав, що це перший випадок обміну чаю на погашення зовнішнього боргу.

Патірана додав, що цей метод оплати не порушуватиме санкції Організації Об'єднаних Націй або США, тому що чай був віднесений до категорії продуктів харчування з гуманітарних міркувань, і жодні іранські банки, внесені до чорного списку, не будуть задіяні.

Повідомляється, що наступного року Шрі-Ланка має виплатити близько 4,5 млрд доларів у рахунок погашення боргу, починаючи з виплати міжнародних суверенних облігацій на суму 500 млн доларів у січні.

Проте наприкінці листопада валютні резерви країни скоротилися до 1,6 млрд. доларів, свідчать останні дані центрального банку.

Довідка

Шрі-Ланка виробляє близько 340 млн кг чаю на рік. Минулого року країна експортувала 265,5 мільйона кг, а 2020 року виручка склала 1,24 мільярда доларів.

Майже 5% населення Шрі-Ланки працюють в індустрії з мільярдними оборотами, збираючи листя на гірських схилах та обробляючи чай на плантаційних фабриках.

Українські Національні Новини

Новини Світу