shukayemo-virus-u-nosoglottsi-a-antitila-u-krovi-nayprostishe-poyasnennya-vid-likarya-pro-ifa-testi-na-covid-19

Шукаємо вірус у носоглотці, а антитіла у крові: найпростіше пояснення від лікаря про ІФА-тести на COVID-19

 • 22575 переглядiв

КИЇВ. 3 березня. УНН. Метод імуноферментного аналізу (ІФА) використовується як для виявлення самого коронавірусу, так і для визначення імунітету до COVID-19. Найлегше це зрозуміти за біологічними матеріалами для кожного з тестів. Для визначення COVID-19 у мазку з носоглотки методом ІФА шукають антигени коронавірусу. Для підтвердження імунітету і того, що людина вже перехворіла COVID-19, у крові методом ІФА шукають антитіла до коронавірусу. Про це в коментарі УНН розповів епідеміолог Олександр Карловський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “У вас треба диплом забрати”: інфекціоніст про неприйнятність виявлення COVID-19 тестами на антитіла

Цитата:

“ІФА — це методика, яка може визначати або антиген, або антитіла, в залежності від того, як побудована система виробником. Наприклад, якщо дуже просто: у тесті є маленькі пластикові луночки. Якщо в ці пластикові луночки "приліпити“ антиген коронавірусу, то з ним будуть зв’язуватися антитіла, і тоді ми визначаємо: чи є в організмі антитіла до цього збудника. А якщо в ці луночки будуть "приліплені“ антитіла — то ми зможемо визначати антиген”, — пояснив лікар.

Деталі

Окремо Карловський наголосив, що для пошуку антитіл як біологічний матеріал береться кров, а на антиген — мазок з носоглотки, слизова якої першою стикається з коронавірусом.

“Якщо ми досліджуємо антитіла, то береться кров і досліджується плазма: у сироватці крові ми їх досліджуємо. А оскільки при коронавірусі кількість антигену в крові не велика — то беруться мазки з носоглотки, і ми шукаємо в них антиген. Це дуже просто запам’ятати, щоб не плутатись: шукаємо антиген — це носоглотка, шукаємо антитіла — це кров”, — зазначив він.

 

Українські Національні Новини

Здоров'я