sili-odkb-budut-u-kazakhstani-stilki-skilki-potribno-putin

Сили ОДКБ будуть у Казахстані стільки, скільки потрібно – Путін

 • 19477 переглядiв

КИЇВ. 10 січня. УНН. Президент РФ Володимир Путін заявив, що сили ОДКБ перебуватимуть у Казахстані стільки, скільки потрібно, а після виконання функцій контингент буде виведено з республіки. Про це він заявив, виступаючи на позачерговій сесії Ради колективної безпеки ОДКБ, інформує УНН.

Цитата

"У Казахстан скеровано контингент колективних миротворчих сил ОДКБ і, хочу це підкреслити, на обмежений за часом період, на такий, на який вважатиме за можливе його застосування президент Казахстану, глава держави, глава Казахстану", — сказав Путін.

Деталі

Крім того, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, якого цитує ТАСС, заявив, що сутички в Казахстані стали спробою державного перевороту.

За його словами, заворушення в республіці готувалися тривалий час.

"Маючи повну картину подій, можу відповідально заявити, що всі події з початку нинішнього року складають ланки одного ланцюга. Вони підпорядковані єдиному руйнівному задуму, підготовка до якого була тривалою. Як довго відбувалася ця підготовка — рік, два, три — засвідчить слідство. Деструктивні сили неодноразово робили спроби розхитати стабільність, здійснити безладдя", — сказав Токаєв.

Контекст

Протести у Казахстані спалахнули після того, як 1 січня вдвічі зросли ціни на автомобільний газ: із 60 тенге до 120 за літр.

У ніч проти 5 січня через масовий характер мітингів президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв ввів в Алмати, Алматинській та Мангістауській областях надзвичайний стан.

Зранку 5 січня Токаєв відправив уряд Казахстану у відставку. Він також доручив запровадити тимчасове державне регулювання цін на скраплений газ, бензин та дизель.

Увечері того самого дня Токаєв звернувся до глав держав ОДКБ із проханням про допомогу у наведенні ладу в країні.

У Казахстані внаслідок протестів затримали 7939 людей.

Українські Національні Новини

Новини Світу