sinoptik-poperedila-pro-ryasni-opadi-do-kintsya-roku

Синоптик попередила про рясні опади до кінця року

 • 12372 переглядiв

КИЇВ. 2 жовтня. УНН. У холодну пору року в Україні будуть можливі рясні інтенсивні опади, подібні до аномальних злив цього літа. Про це повідомила завідувачка відділом кліматичних досліджень і прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України, доктор фізико-математичних наук, професор Вазіра Мартазінова на прес-конференції, передав кореспондент УНН.

"У зв'язку з тим, що ці процеси (формування циклону з рясними опадами - ред.) не змінюються, ми повинні робити на них ставку і в холодний період часу", - зазначила кліматолог.

За її словами, синоптична ситуація в Європі і Україні в тому числі така, що синоптичні процеси формуються вище Тропосфери - на висоті 14-16 км, що обумовлює їх стійкість. Таким чином, формуючись в Скандинавії і рухаючись далі в Європу, циклон "втягує" з Чорного моря вологу, що дає в результаті не просто опади, а інтенсивні опади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Синоптик розповіла, якою буде погода на початку жовтня

"Це нове явище, і процес (формування циклону, який характеризується випаданням рясних опадів - ред.) цей теж новий і в цьому році він ще не раз себе покаже", - додала В. Мартазінова.

При цьому вона додала, що новизна такого циклону полягає в тому, що ті опади, які раніше випадали протягом цілого дня або навіть доби, тепер можуть пройти за півгодини. "Ви бачили і в вересні, і в серпні - Західна Україна і Львів плавали. І на Хрещатику ви теж бачили, що було, коли був такий інтенсивний дощ", - пояснила експерт.

Нагадаємо, 17 серпня потужний злива пройшла у Львові, через що дощова вода затопила вулиці міста. Під водою опинився центр міста. Найбільше постраждали, зокрема, вулиці Сахарова і Городоцька. Легковики мало не по дах у воді. А маршруткам вода затоплює фари.

Українські Національні Новини

Суспільство