sitnik-nazvav-chinniki-vidsutnosti-azhiotazhu-na-posadi-v-antikoruptsiyniy-sud

Ситник назвав чинники відсутності ажіотажу на посади в Антикорупційний суд

 • 8976 переглядiв

КИЇВ. 5 вересня. УНН. Фізичні і юридичні чинники є причиною малої кількості претендентів на посади до Вищого антикорупційного суду. Про це сьогодні під час круглого столу у Києві заявив директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник, передає УНН.

"25 кандидатів – це, дійсно, ніщо. Судді, юристи, науковці вичікують, як воно буде працювати. Чи будуть відрізнятися умови роботи у цьому суді від тих судів, які зараз працюють? Чи буде помста за ті рішення, які вони будуть виносити?" - сказав Ситник.

Усі бачили, зазначив він, як проходили судові засідання з обрання запобіжних заходів тим фігурантам, яких затримувало НАБУ: "приходять по пів парламенту, діючі міністри, тиснуть на суддю – суддя фактично без охорони, суддю елементарно ображають". "Звичайно, що не кожен суддя в таких умовах зможе працювати, і є великий ризик того, що у тих умовах, в яких працювали і працюють судді Солом'янського суду, будуть відлякувати кандидатів до майбутнього Антикорупційного суду", - вказав він.

За словами Ситника, крім фізичного тиску є і юридичний.

"Коли суддя дає санкцію на обшук іншого судді, у судді почалися проблеми – суддя був притягнутий до дисциплінарної відповідальності, але пізніше ВС скасував це рішення. Якщо ми не будемо захищати суддів, створювати їм можливість, щоб вони дійсно були незалежними, то сама ідея (створення суду – ред.), вона не зможе бути реалізована. Тому незалежність судді є не лише його вольові якості, але й усунення зовнішних чинників впливу, ризиків тиску на суддів", - пояснив директор НАБУ.

Тому, зауважив він, є два виклики – "заманити чесних людей у цей суд". "І друге – зробити так, щоб ці судді працювали в умовах, які дадуть їм можливість виносити законні професійні рішення, не побоюючись того, що після цього будуть відкриті провадження, стягнення", - додав Ситник.

Нагадаємо, станом на 4 вересня до Вищої кваліфікаційної комісії судді України надійшло 60 заяв на участь у конкурсі до Верховного Суду та 25 заяв на участь у конкурсі до Вищого антикорупційного суду.

Українські Національні Новини

Політика