situatsiya-u-prikordonni-z-bilorussyu-monastirskiy-vvazhaye-uvagu-treba-pridiliti-mobilnim-silam-reaguvannya

Ситуація у прикордонні з Білоруссю: Монастирський вважає, увагу треба приділити мобільним силам реагування

 • 15057 переглядiв

КИЇВ. 14 листопада. УНН. Ключовим завданням на сьогодні є забезпечення мобільних сил реагування у разі загострення ситуації та можливих провокацій на кордоні. Про це заявив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, передає УНН з посиланням на інформацію апарату РНБО за підсумками міжвідомчої наради на тлі ситуації на кордоні Польщі з Білоруссю.

Цитата:

У своїй доповіді щодо стану виконання визначених на засіданні РНБО від 10 листопада завдань із забезпечення національних інтересів у сфері захисту державного кордону міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський зазначив, що "здійснюється концентрація зусиль для протидії цій загрозі".

Зокрема, як вказано, задіяні всі структури МВС, відбувається взаємодія із ЗСУ, силами територіальної оборони, громадськими об’єднаннями.

За словами Монастирського, "ключовим завданням сьогодні є забезпечення мобільних сил реагування у разі загострення ситуації та можливих провокацій”.

Деталі

Представники системи МВС під час наради поінформували учасників щодо ситуації на українсько-білоруському державному кордоні та про плановані заходи із забезпечення дотримання режиму державного кордону та громадського порядку.

Під час наради в.о. голови ДСНС Сергій Крук повідомив, що у разі ускладнення оперативної обстановки на українсько-білоруській ділянці кордону Службою буде забезпечено: ліквідацію наслідків можливих надзвичайних ситуацій та гасіння пожеж, проведення аварійно-рятувальних робіт та надання допомоги постраждалому населенню, гуманітарне розмінування територій забруднених вибухонебезпечними предметами, посилення у разі необхідності спроможності пунктів тимчасового перебування іноземців Державної міграційної служби у прийнятті біженців шляхом додаткового розгортання наметів.

"Посилено взаємодію з Держприкордонслужбою, Нацполіцією, Нацгвардією та Державною міграційною службою щодо спільного виконання завдань в прикордонних з Білорусією областях. Державна служба України з надзвичайних ситуацій готова до виконання завдань у разі ускладнення оперативної обстановки на українсько-білоруській ділянці кордону", - наголосив Сергій Крук.

Голова СБУ Іван Баканов після завершення міжвідомчої наради з питань захисту державного кордону, яка відбулася в Луцьку заявив, що події на кордоні Євросоюзу та Білорусі є одним із проявів гібридної війни, і Служба безпеки вживає весь комплекс заходів, щоб унеможливити подібний сценарій в Україні.

“Такий сценарій наразі малоймовірний. Але ми працюємо на випередження і робимо все, аби цей, навіть теоретичний, варіант розвитку подій не був реалізований на практиці”, — вказав Баканов.

Він розповів, що СБУ у межах своїх повноважень активно застосовує комплекс контррозвідувальних, оперативно-розшукових і кримінально-процесуальних заходів.

Також СБУ, як вказано, обмінюється інформацією з Нацполіцією та ДПС, створюються спільні мобільні групи для роботи у прикордонних районах тощо.

Доповнення

На міжвідомчій нараді під головуванням секретаря РНБО України Олексія Данілова, яка була присвячена безпеці державного кордону України, були присутні очільники силових відомств та декілька міністрів. Серед них — міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, голова Служби безпеки України Іван Баканов, міністр оборони Олексій Резніков та топ-посадовці ЗСУ.

Контекст

8 листопада на польсько-білоруському кордоні загострилася ситуація. Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що країна привела в готовність війська вздовж кордону через напружену ситуацію з мігрантами. Велика група нелегалів намагалася прорватися на територію країни. На кордоні були чутні постріли. Білоруські прикордонники заявили, що вони лунали з польського боку.

У ніч на 10 листопада дві групи мігрантів увірвалися до Польщі з Білорусі, їх затримали.

10 листопада Білорусь заявила про нарощування військ ППО на кордоні з ЄС.

Щоб уникнути напливу мігрантів з Білорусі, Україна посилить охорону державного кордону з країною-сусідом. Як заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, найбільш уразливі ділянки українсько-білоруського кордону будуть посилені додатковими підрозділами Держприкордонслужби, Нацполіції та Нацгвардії. Йдеться про 8,5 тис. силовиків.

Наприкінці серпня Польща, Литва, Латвія та Естонія звинуватили Білорусь у використанні нелегальних мігрантів як зброї у так званій гібридній війні проти ЄС. 

У межах боротьби з потоком нелегальних мігрантів Польща почала будівництво паркану на кордоні з Білоруссю.

Українські Національні Новини

Політика