siyyarto-pro-agitatsiyu-ugorskikh-politikiv-na-zakarpatti-tse-prirodno

Сійярто про "агітацію" угорських політиків на Закарпатті: це природньо

 • 19188 переглядiв

КИЇВ. 18 липня. УНН. Міністр зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петер Сійярто запевнив, що участь іноземних політиків у виборчих кампаніях — це природньо. Про це він сказав в інтерв'ю ”Голосу Америки” після свого візиту в Берегово Закарпатської області, передає УНН.

"Знаєте, якщо будь-який лідер сусідньої країни приїде в Угорщину, щоб зустрітись із своєю меншиною на нашій території, ми будемо раді. Жодних нарікань. Якщо український лідер приїде в Угорщину і зустрінеться з українською меншиною…", - зазначив Сійярто.

Він також зазначив, що не бачить проблем у тому, якщо ці візити будуть здійснені протягом передвиборчої кампанії і на підтримку когось із кандидатів.

"Ми не будемо мати з цим проблем теж. Ми вважаємо це природнім. Серби не мають жодних проблем з тим, що я відвідую Сербію протягом передвиборчої кампанії і бачусь там з угорською спільнотою. Жодних проблем. Румунія не має жодних проблем, Словаччина не має проблем", - сказав міністр.

Відповідаючи на питання про те, що в Україні є закон, який забороняє іноземним громадянам брати участь в передвиборчій агітації, Сійярто зазначив, що українська політична еліта не може заперечувати того, що на території України живе 150 тисяч угорців.

"Вони віддані громадяни України. Але вони — угорці. Це реальність, і заперечувати її не дуже добре. Як ви знаєте, існують міжнародні норми, де написано, що має бути вільний доступ для контакту з меншинами на території інших країн. ОБСЄ, Рада Європи, навіть ООН мають декларації, що забезпечують вільний доступ у таких відносинах. На мій погляд, українській владі не слід було так реагувати. Не думаю, що заохочення угорців (на Закарпатті) взяти участь у виборах суперечить інтересам самої України", - додав міністр.

На запитання, чи визнає Сійярто, що бере участь в українській передвиборчій кампанії і підтримує кандидатів від угорської громади, він відповів: "...мене запросили приїхати. Мене запросив член вашого парламенту, і ви маєте це поважати. Незважаючи на те, що він угорець — він є депутатом, і він мене запросив. Чому б я мав не приїхати? Україна ж хоче зближення з ЄС, правильно? Гляньте на передвиборчі кампанії в ЄС. Гляньте, скільки країн запрошують іноземних політиків приїхати. Навіть в Угорщині на наших мітингах ми маємо іноземних гостей з Європейської народної партії. Соціалісти мають гостей зі своєї політичної групи. Нещодавно прем’єр-міністр Румунії теж приїхав і взяв участь у мітингу соціалістичної партії. Ми не маємо з цим проблем, чому б ми їх мали?"

Нагадаємо, під час візиту в Берегово міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Будапешт зацікавлений у поліпшенні відносин між Угорщиною та Україною у майбутньому і створення співпраці, яка буде корисною як для обох країн, так і для для закарпатських угорців.

Також Сійярто під час візиту в Берегово заявив, що хоче висунути на нагороду колишнього голову Закарпатської ОДА Геннадія Москаля.

Зазначимо, що Україна вважає неприпустимою поведінку угорської сторони, делегація якої відвідала Закарпаття.

Українські Національні Новини

Політика