siyyarto-rozpoviv-koli-ugorschina-znime-veto-iz-zustrichi-komisiyi-ukrayina-nato

Сійярто розповів, коли Угорщина зніме вето із зустрічі комісії Україна-НАТО

 • 10058 переглядiв

КИЇВ. 18 липня. УНН. Міністр зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петер Сійярто назвав умову, за якої Угорщина буде рада зняти вето з зустрічі комісії Україна-НАТО. Про це він сказав в інтерв'ю ”Голосу Америки”, говорячи про український мовний закон, який набув чинності 16 липня, передає УНН.

Сійярто наголосив, що "ми чітко прояснили вашому попередньому президенту, і я чітко прояснив Павлу Клімкіну, якого я дуже поважаю. Думаю, незважаючи на розбіжності, нам вдалось налагодити, я б сказав, політичну дружбу — ми бачились 18 разів".

"Ми чітко прояснили, які саме пункти порушують права угорців, які пункти відбирають вже існуючі права в угорців, і в нас був чіткий запит цього не робити й повернути ці права. І щойно ці речі вступлять в силу, ми будемо раді зняти вето з зустрічі комісії Україна-НАТО", - сказав міністр.

За його словами, угорській стороні не подобається ця ситуація і такий розвиток відносин.

"Ми були б раді повернутись до позиції підтримки, як і було раніше. Але Україна має повернути ці права угорцям", - наголосив Сійярто.

Нагадаємо, 16 липня набув чинності Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Додамо, Будапешт має відмінне від Києва бачення стосовно української політики, що торкається, зокрема, угорської нацменшини на Закарпатті, мовної статті закону про освіту. Угорщина через це уже деякий час блокує співпрацю України і НАТО, вимагаючи від України змінити підхід. Посадові особи двох країн намагаються дійти консенсусу щодо проблемних питань.

Українські Національні Новини

Політика