skandal-u-vr-ochilnika-energetichnogo-komitetu-zvinuvatili-u-prichetnosti-do-komertsiynikh-skhem

Скандал у ВР: очільника енергетичного комітету звинуватили у причетності до комерційних "схем"

 • 27383 переглядiв

КИЇВ. 11 червня. УНН. Голова енергетичного комітету Верховної Ради України Андрій Герус адаптував енергоринок під заробляння коштів. Про це у коментарі УНН розповів перший заступник голови енергетичного комітету ВРУ, народний депутат Олексій Кучеренко.

Нардеп нагадав, що 1 липня стартувала нова модель ринку електроенергії. На той час Герус обіймав посаду представника Президента України у КМУ. Саме він, за словами Кучеренка, пролобіював прийняття положення про покладення спеціальних обов’язків (ПСО) на учасників ринку електричної енергії (№483 - ред.), і дав початок ручному втручанню у роботу ринку електроенергії.

Після цього Герус "проштовхнув" у ВР правку стосовно імпорту в Україну електроенергії з РФ, яка розбалансувала внутрішнє виробництво електроенергії, інформує Кучеренко.

На додаток - регулятор ринку НКРЕКП. Наприкінці минулого року за ініціативи Геруса у комісії відбулися кадрові зміни. Її нові члени повністю підконтрольні очільнику енергетичного комітету. Дії оновленого складу регулятора призвели до мільйонних зловживань на енергоринку, каже нардеп.

"В кінці 2019 року НКРЕКП своєю постановою приймає так звані "правила роботи оптового ринку електроенергії". І вже з 1 січня спекулянти-трейдери почали торгувати повітрям. За рахунок маніпуляцій вони, не виробляючи і не споживаючи електроенергію, отримали можливість наживатися на перепродажі продукту. Це були папірці, які вони перепродавали по 30-40% від ціни. Трейдери в усьому світі зароблять 0,5%, ну максимум 1% від ціни. В Україні це 30-40%.

Таким чином, за 5 місяців цього року на ринку електроенергії відбулися величезні зловживання. Вони призвели до виводу із ринку мільярдів гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Енергетичний комітет ВР на чолі з Герусом звинуватили у фейках і популізмі.

Остання серйозна маніпуляція відбулася наприкінці травня, коли "Нова-Енергетична-Компанія", діяльність якої пов'язують із Герусом, за два тижні заробила більше ніж 500 млн грн. А таких компаній - десятки", - розповів нардеп.

За таких умов цілком логічно, як НАЕК "Енергоатом" з прибуткової компанії різко стала збитковою, каже Кучеренко.

"Я берусь стверджувати, що саме Герус та його оточення "вимили" з ринку кошти, які мали піти в "Енергоатом", - додав він.

Схожа ситуація із державною енергетичною компанією теплової генерації "Центренерго", яка за останній звітний рік отримала 2,5 млрд збитків.

"А у цей час Герус і компанія придумали штучне протистояння "Енергоатому" та теплової генерації, і під шумок повимивали з ринку величезні кошти. Я чув про 20 млрд грн збитків загалом", - розповів Кучеренко.

Вказана нардепом інформація лягла в основу заяви на ім'я генерального прокурора. Крім того, Кучеренко спільно із нардепами Валентином Наливайченко, Михайло Волинцем та Андрієм Ніколаєнком ініціювали створення парламентської ТСК.

"Предмет її діяльності полягатиме у аналізі зловживань на енергоринку за останні півроку. Будемо розбиратися детально і сподіваємося, що ті депутати, які не причетні до енергетичних схем, підтримають створення такої комісії", - додав він.

Українські Національні Новини

Політика