skandalniy-deputat-vr-zablotskiy-pochav-kampaniyu-z-lobiyuvannya-azartnogo-biznesu-ekspert

Скандальний депутат ВР Заблоцький почав кампанію з лобіювання азартного бізнесу - експерт

 • 25941 переглядiв

КИЇВ. 16 лютого. УНН. Народний депутат з фракції "Слуга народу" Мар'ян Заблоцький після лобіювання великих агровиробників і тютюнових компаній, відправився в гральний бізнес. Таким чином охарактеризував роботу народного депутата Дмитро Марунич для сайту "Дело", передає УНН.

Мар'ян Заблоцький працював помічником депутатів від конкуруючих політсил - в 7-му скликанні він був помічником Володимира Пилипенка ("Батьківщина"), в 8-му - Олексія Мушака ("БПП") - родича співвласника агрохолдингу "Кернел" Андрія Веревського. Веревський пізніше допоміг Заблоцькому влаштуватися в парламент, той приєднався до "групи латифундистів" і почав проштовхувати проекти для великого агробізнесу і "Кернел".

Заблоцький і Олег Кулініч протягнули закон про зниження ПДВ на користь агрохолдингів, внаслідок чого держбюджет втрачає сотні мільйонів гривень. Їх закон при цьому порушує меморандум з МВФ, порушуючи ринкові механізми в інтересах окремих підприємств. Депутати практично довели до кризи Комітет Ради з питань податкової політики, оскільки його керівник не підтримав закон, вказавши на корупційні ризики.

"Кулініч, Заблоцький і керівник "За майбутнє" Палиця ініціювали постанову про відставку Гетманцева з поста глави комітету. Адже той виступив категорично проти законопроекту №3656 і закликав членів комітету не підтримувати його", - коментував скандал в комітеті Михайло Шнайдер.

Дмитро Марунич розповів, що Заблоцький також лобіював інтереси тютюнових компаній. ГО "Українське суспільство економічних свобод" під керівництвом Заблоцького з 2017 по 2019 отримало від "Філіп Морріс Україна" 12 млн грн, сам майбутній депутат почав відстоювати її інтереси, будучи на чолі Громадської ради при комітеті ВРУ, зокрема, з питання регулювання митних ставок. Він очорнював конкурентів компанії і готував проекти з питань послаблень виробникам тютюнових виробів по рекламі і віку продажу виробів.

З лютого Мар'ян Заблоцький відзначився в гральному бізнесі. Він взяв участь в доопрацюванні проекту про ставки податку для ігорки і лотерей. На сайті ВР з'явилося кілька проектів, які передбачають різні ставки, і 8 лютого Заблоцький зареєстрував проект №5043. У ньому для лотерей ставки встановлені вищі, ніж для казино або автоматів. Можна говорити про преференції азартного бізнесу на шкоду лотереї, яку вважають нешкідливою альтернативою за ризиком лудоманії, пише автор.

"Автор законопроекту натякнув представникам лотерейного бізнесу на вартість своєї позиції в цьому питанні. Ті платити відмовилися, в результаті - новий законопроект, з "задертими" ставками податків для лотерейного бізнесу", - зауважив експерт, який брав участь в розробці проекту в 2019 році.

"Набивши руку на сприяння великим аграріям (втрати бюджету), трудився адвокатом у великого тютюнового бізнесу (здоров'я українців), депутат Заблоцький тепер шукає альтернативні способи заробити на депутатство, не гребуючи, схоже, навіть елементарним здирництвом. І якщо сьогодні в поле його інтересів потрапили гральний бізнес з лотереями (здоров'я суспільства), то що буде завтра? Медицина? Оборонка?" - розповідає Дмитро Марунич.

Українські Національні Новини

Політика