skasuvannya-vidpovidalnosti-za-nezakonne-zbagachennya-mozhemo-pozbutisya-i-bezvizu-i-pidtrimki-mvf-ekspert

Скасування відповідальності за незаконне збагачення: можемо позбутися і безвізу, і підтримки МВФ - експерт

 • 10670 переглядiв

КИЇВ. 8 жовтня. УНН. Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення хочуть знову скасувати. Цього разу через КСУ, куди за підписами окремих депутатів було скероване відповідне подання. Суд розглядає його сьогодні. І в той час, як одні експерти не вірять у можливість задоволення подання, інші попереджають про проблеми, що можуть спіткати Україну у разі його задоволення, передає УНН.

Так, політолог Віктор Бобіренко нагадує, що запровадження кримінальної відповідальності за незаконне збагачення було однією з умов отримання Україною безвізу.

"Цей закон був одним із ключових для того, щоб Україна прийняла безвіз. Тобто скасування цього закону може призвести до проблем із нашими союзниками в Європі. Може вплинути, в тому числі і на безвізовий режим. Знову же таки, скасування цього закону - це автоматично згортання програми Міжнародного валютного фонду, і таке інше", - сказав він.

За словами експерта бояться відповідальності за незаконне збагачення у першу чергу олігархи.

"Їм дійсно є чого боятися, бо їм дійсно є, що приховувати. Особливо сім’ї Суркісів (Григорій Суркіс - один із підписантів подання до КСУ). І вони не хотіли б показувати ані свої реальні статки, не якісь "рухи" по грошам. Ще для них надважливе - це розхитування ситуації. А тому вони "витягли Джокера" на користь Росії. Тобто тут вустами Суркіса, та інших підписантів говорить Кремль", - вважає Бобіренко.

Нагадаємо, що справу "Суркісів - ПриватБанку", в рамках якої з держави намагаються стягнути майже 10 млрд грн на користь офшори компаній родини Суркісів, експерти називають однією із ключових перепон на шляху отримання Україною траншу від МВФ.

Кажуть, що МВФ просто не погодиться фінансувати Суркісів, а тому до того часу, поки це питання не буде вирішено, наприклад, шляхом законодавчого регулювання, вірогідність отримати міжнародну допомогу - не висока.

Українські Національні Новини

Політика