skorochennya-povnovazhen-oask-zelenskiy-vnis-u-radu-tri-zakonoproekti-schodo-sudovoyi-sistemi

Скорочення повноважень ОАСК: Зеленський вніс у Раду три законопроекти щодо судової системи

 • 15696 переглядiв

КИЇВ. 15 лютого. УНН. У Верховній Раді зареєстровано три законопроекти, ініційовані Президентом України Володимиром Зеленським щодо функціонування судової системи. Про це УНН повідомляє з посиланням на дані на сайті ВР.

Деталі

Йдеться про три законопроекти:

  • Про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України щодо підсудності справ Верховному Суду як суду першої інстанції під №5067 від 15 лютого;
  • Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя під №5068 від 15 лютого;
  • Про внесення змін до статті 188-32 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за невиконання законних вимог дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя під №5069 від 15 лютого.

Наразі тексту закопроектів на сайті Ради немає.

Що було раніше

Раніше у Президента Володимира Зеленського зазначали, що у разі ухвалення першого законопроекту всі судові спори, у яких оскаржуються акти центральних органів виконавчої влади, державних регуляторів та будь-якого іншого суб’єкта владних повноважень, які поширюються на всю територію України, забираються з виключної підсудності Окружного адміністративного суду міста Києва і будуть передані Верховному Суду як суду першої інстанції. Судом апеляційної інстанції у таких спорах буде Велика Палата Верховного Суду.

Другий законопроект передбачає обов’язкову перевірку на доброчесність чинних та майбутніх членів Вищої ради правосуддя, а також врегульовує питання діяльності служби дисциплінарних інспекторів як постійного структурного підрозділу секретаріату ВРП.

В ОП також зазначали, що третім законопроектом вносяться зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення й запроваджується відповідальність за ненадання інформації на запит дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя.

Доповнення

Додамо, що ОАСК відомий своїми скандальними рішеннями та суддями. Одними з нещодавніх своїх рішень, приміром, суд скасував рішення КМДА щодо перейменування Московського проспекту на проспект Бандери, постанову уряду щодо нового українського правопису.

Також голову Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка підозрюють в об’єднанні із поплічниками задля захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (ВККСУ), Вищою радою правосуддя (ВРП) та створення штучних перешкод у їхній роботі.

Питання повноважень ОАСК також обговорюється вже певний час. Голова НАБУ Артем Ситник з цього приводу висловлював думку, що теоретично ліквідувати Окружний адміністративний суд Києва можливо, проте правильніше та простіше було перетворити його в простий суд першої інстанції.

У жовтні минулого року Зеленський у відповідь на петицію з проханням подати до ВР законопроекти про ліквідацію ОАСК запропонував розпочати консультації з ВРП для напрацювання прозорої та коректної процедури, яка дозволила б вирішити питання ОАСК" та зняти певну напругу в суспільстві щодо цієї ситуації".

Українські Національні Новини

Політика