skrapleniy-gaz-mozhe-podorozhchati-do-15-i-navit-20-grn-za-litr-ekspert

Скраплений газ може подорожчати до 15 і навіть 20 грн за літр - експерт

 • 11626 переглядiв

КИЇВ. 2 грудня. УНН. Ціноутворення на ринку скрапленого газу в Україні формують ті ж самі чинники, що і на бензиновому: котирування, валюта та кон'юнктура ринку. При цьому, оскільки Україна має проблеми з імпортом автогазу, його ціна ростиме. Про це у коментарі УНН зазначив експерт, аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко.

"На цьому ринку (скрапленого газу – ред.) майже ті ж чинники, що і на бензиновому. Це котирування, валюта та кон'юнктура ринку: дефіцит чи профіцит. На сьогодні що ми бачимо: котирування, в принципі, на тому ж рівні, як і місяць тому, долар трохи подорожчав, гривня просіла, а ось по дефіциту, є така загроза, що і надалі буде рости ціна на газ. Адже ми маємо проблеми із імпортом скрапленого газу сьогодні", - відзначив він.

Разом з тим, за словами О.Сіренка, нещодавно митниця, за дорученням СБУ, почала перевірки імпортерів скрапленого газу, що у підсумку може призвести до зупинки 30% імпорту відповідної продукції.

Такий суттєвий дефіцит може спровокувати подорожчання ціни на скраплений газ в Україні до 20 грн за літр, зауважив він.

"Сьогодні трохи кошмарить гравців митниця, яка за дорученням СБУ зненацька почала перевіряти документи у гравців ринку, робити відбір проб. Ми виробляємо скрапленого газу в Україні мало, десь 25-30%, все інше – завозиться. Тому, хорошого мало. І якщо ситуація ця продовжиться, ми рахували, що можуть зупинити десь 30% імпорту по тих компаніях, які стали відомими через перевірки СБУ. Відтак, ціна на соціальне пальне (скраплений газ – ред.) може на рівному місці зрости до 15 грн на літрі. А далі – все залежить від того, як гравці ринку реагуватимуть на такі зімни. Не виключено, що на цьому подорожчання не закінчиться і ціна за літр може становити 20 грн", - зауважив він.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, на українських АЗС прогнозовано продовжує дорожчати скраплений газ.

Також нагадаємо, за прогнозами експертів, до кінця року газ на АЗС подорожчає ще на 15%.

Українські Національні Новини

Економіка