slid-gotuvatisya-do-podalshogo-pogirshennya-v-yes-sprognozuvali-vidnosini-z-rosiyeyu

Слід готуватися до подальшого погіршення: в ЄС спрогнозували відносини з Росією

 • 21770 переглядiв

КИЇВ. 16 червня. УНН. Європейський Союз повинен очікувати подальшого погіршення відносин з Росією, хоча відносини вже впали до "найнижчого рівня". Про це заявив голова зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель, передає Reuters, інформує УНН.

Деталі

Боррель сказав, що блок з 27 країн повинен стати більш "сильним і стійким" і застосувати поєднання протидії, стримування і залучення Росії, щоб спробувати зробити відносини з Москвою більш "стабільними і передбачуваними".

"Європейський Союз повинен бути реалістом і готуватися до подальшого погіршення наших відносин з Росією, які зараз знаходяться на найнижчому рівні", - повідомив Боррель журналістам.

"Цей подальший спад на даний момент є найбільш імовірною перспективою", - додав він.

Також, він прокоментував 14-сторінковий звіт виконавчої Європейської комісії про відносини з Росією, який стане основою для обговорення стратегії щодо Росії на саміті ЄС наступного тижня.

Викликають розбіжності питання включають ситуацію з правами людини в Росії, анексію Криму, "підтримку сепаратистських повстанців на сході України", передбачувані кібератаки і підтримку Москвою президента Сирії Башара аль-Асада і президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Додамо

Деякі держави-члени також побоюються, що трубопровід "Північний потік - 2", який будується для доставки природного газу з Росії до Німеччини, збільшить енергетичну залежність ЄС від Москви.

Президент Росії Володимир Путін, який зустрічався з президентом США Джо Байденом в середу, не виявив жодних ознак пом'якшення агресивної зовнішньої політики Москви, незважаючи на санкції ЄС проти Росії.

У доповіді Росія описується, як важливий виклик для ЄС, а арешт критика Кремля Олексія Навального і правові заходи проти пов'язаних з ним груп розглядаються як частина "систематичних репресій" щодо прав людини і основних свобод.

За словами Борреля, тісніша співпрацю з Росією - віддалена перспектива.

"Щоб стримати спроби Росії підірвати інтереси ЄС, сам Союз повинен стати більш міцним і стійким", - сказав він.

За його словами, метою ЄС має бути поступова зміна нинішньої динаміки відносин, які глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен назвала "негативної спіраллю", щоб зробити їх більш передбачуваними і стабільними.

Українські Національні Новини

Новини Світу