slidchi-vstanovyly-osoby-psevdoposadovtsiv-yaki-prymusovo-vyvezly-15-ukrainskykh-ditei-do-rosii-ofis-henprokurora

Слідчі встановили особи псевдопосадовців, які примусово вивезли 15 українських дітей до росії - Офіс Генпрокурора

 • 33951 переглядiв

Двох псевдопосадовців звинуватили у примусовому переміщенні 15 українських дітей з окупованої території до Росії в рамках російського плану зі знищення української ідентичності.

Примусове переміщення українських дітей до рф – двом псевдопосадовцям незаконно створених окупантами установ повідомлено про підозру. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора, пише УНН.

За процесуального керівництва Офісу Генпрокурора двом громадянам України повідомлено про підозру за фактом примусового переміщення 15 статусних дітей з Новопетрівської спецшколи Миколаївської облради. Їх дії кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України).

– повідомили в Офісі Генпрокурора.

Деталі

Слідчі встановили, що один з підозрюваних - це так званий "заступник начальника Департаменту молодіжної політики, сім’ї та спорту ВЦА Херсонської області". Його спільниця – так звана "ректорка Херсонського аграрного університету".

У прокуратурі повідомили, що у липні 2022 року у спецшколі на тимчасово окупованій Миколаївщині перебувало 15 дітей. Однак, військові рф разом із директоркою комунального закладу та її чоловіком примусово перемістили усіх вихованців закладу до Центру соціально-психологічної реабілітації дітей у село Степанівка в Херсонську область. А звідти  вже у жовтні того ж року псевдопосадовці спільно з військовослужбовцями зс рф вивезли дітей з центру реабілітації та доставили до річкового вокзалу у Херсон. Прокурори зауважили, що до дітей застосовували погрози та психологічний тиск.

З Херсону дітей доставили в Олешки, що на лівобережжі Херсонщини, а потім - автобусом через окуповане місто Армянськ у Криму до залізничної станції в Джанкой. Того ж дня діти потягом були вивезені до Краснодарського краю рф в місто Анапи.

В Офісу Генпрокурора зазначили, що з 15 вихованців закладу 10 діток були позбавлені батьківського піклування, 2 дітей-сиріт, 2 дитини, які потрапили у заклад через складні життєві обставини, та ще одна дитина, яка на момент депортації була всиновлена громадянами США, однак її не встигли забрати.

Таким чином псевдопосадовці діяли на виконання злочинного плану політичного та військового керівництва рф щодо насильницького переміщення українських дітей та їх депортації до рф для подальшого усиновлення або передачі під опіку громадян рф, їх русифікації і знищення української ідентичності.

– зауважили в Офісі Генпрокурора.

Досудове розслідування триває. Його проводить СБУ.

Тетяна Салганік

Війна