smoliy-na-peregovorakh-z-mvf-ne-obgovoryuvali-privatbank-ta-tsini-na-gaz

Смолій: на переговорах з МВФ питання ПриватБанку та ціни на газ не стоїть

 • 10022 переглядiв

КИЇВ. 18 жовтня. УНН. Питання щодо ситуації з ПриватБанком та ціни на газ для населення не постають на переговорах української делегації з представниками Міжнародного валютного фонду у Вашингтоні. Про це в інтерв’ю "Голосу Америки" розповів Голова Національного банку України Яків Смолій, передає УНН.

Так, зі слів Смолія, делегація вже провела зустрічі, зокрема, з заступником директора-розпорядника МВФ Девідом Ліптоном та головою місії МВФ в Україні Роном ван Рооденом. Переговори щодо майбутньої програми співпраці з МВФ продовжуються.

"Під час зустрічей ми обговорювали те, які елементи та попередні умови потрібно виконати, які наступні кроки зробити. Процес відбувається, переговори тривають і сподіваємось на їх успішне завершення", - сказав він.

Зі слів глави НБУ, серед основних питань на переговорах: прийняття низки законопроектів, які були попередньо проговорені, бюджет 2020 року, питання ринку землі.

"Один із законопроектів, про відновлення відповідальності за незаконне збагачення, перебуває на розгляді у парламенті і є серед передумов продовження програми співпраці", - підкреслив він.

Водночас Смолій заперечив, що на переговорах фігурує питання підвищення цін на газ.

"Питання ціни на газ не стоїть тому, що уряд затвердив свого часу постанову, якою регулюються тарифи. Також теперішня ситуація на світовому ринку досить сприятлива, ціни на газ знизилися, тому про підвищення ми поки не говоримо", - сказав очільник Нацбанку.

Він також заперечив тезу про те, що питання ПриватБанку стало "каменем спотикання" у переговорах щодо нової програми з фондом.

"Питання ж ПриватБанку на переговорах не стоїть. Воно загалом вимагає вирішення, адже в 2016 році націоналізація була проведена згідно закону і сьогодні діюче законодавство не передбачає повернення банку колишнім акціонерам. Національний банк, Кабінет Міністрів роблять все для того, щоб зберегти ПриватБанк в тому стані, в якому він перебуває тепер. Він докапіталізований, працює, обслуговує половину населення України і рішення суду, яке було прийнято в квітні місяця, оскаржив Національний банк в апеляційній інстанції. Ми чекаємо на засідання суду, щоб робити наступні кроки", - заявив Смолій.

Як повідомляв УНН, минулого тижня заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова заявила, що переговори щодо наступного траншу МВФ заморожені через проблеми ПриватБанку.

Українські Національні Новини

Політика