sogodni-rada-povernetsya-do-obgovorennya-demonopolizatsiyi-spirtovoyi-galuzi

Сьогодні Рада повернеться до обговорення демонополізації спиртової галузі

 • 9551 переглядiв

КИЇВ. 13 листопада. УНН. Сьогодні, 13 листопада, Комітет Верховної Ради України з питань економічного розвитку розгляне законопроект Президента Володимира Зеленського про демонополізацію спиртової галузі (№2300). Про це свідчить порядок денний опублікований на сайті комітету, передає УНН.

Це вже друга спроба обговорити документ. Попередній раз, 11 листопада, члени Комітету ВР звернули увагу на те, що законопроект “сирий” та не готовий до розгляду через відсутність економічних розрахунків і впливу на соціальну стабільність в регіонах. Детально тут

Зеленський ініціює скасувати монополію державних заводів на виробництво спирту і дозволити цією діяльністю займатися, по суті, усім охочим при наявності відповідної ліцензії, вартістю до 1 тисячі гривень. Також пропонується скасувати норму, що зобов'язує використовувати український спирт для виробництва алкогольних напоїв, що реалізуються на території України.

Тобто, державним спиртовим заводам пропонується створити конкурентів.

Законопроект був зареєстрований 23 жовтня і викликав бурхливу дискусію в експертному середовищі. Економісти попереджають: якщо галузь демонополізувати перед приватизацією ДП "Укрспирт" – вартість активів державного підприємства зрівняється з ціною металобрухту. І додають, що скасування держмонополії на виробництво спирту спровокує в Україні бум фальсифікату і створення приватних монополій.

Загалом, більшість експертів схиляються до думки, що законопроект Зеленського про демонополізацію спирту вигідний лише великим горілчаним компаніям, які після отримання ліцензій побудують або розконсервують власні міні-заводи і будуть диктувати свої умови ринку, зокрема середнім і дрібним виробникам.

Серед противників демонополізації і представники профспілки ДП "Укрспирт", які вважають, що демонополізація спиртової галузі призведе до того, що 5 тисяч їх співробітників залишаться на вулиці, а заводи в регіонах перетворяться на металобрухт. Вони називають ініціативу Зеленського диверсією проти держави.

Членів Комітету також бентежить і той факт, що керувати процесом демонополізації і подальшої приватизації ДП “Укрспирт” призначено людину, яка, по-перше, вже керувала державною компанією і залишила по собі шлейф корупційних скандалів, а по-друге, працювала топ-менеджером в горілчаних компаніях, яким нині і планують видавати ліцензії. Йдеться про нового-старого керівника ДП “Укрспирт” Сергія Блескуна, призначеного за ініціативи міністра Тимофія Милованова.

Довідка. Сергій Блескун протягом 2001-2006 років жив і працював у Москві (РФ). Був директором з роботи з клієнтами ВАТ "Лебедянський" (соки ТМ "Я", "Тонус", "Фруктовий сад", "Фрустайл" і "ФрутоНяня"). Протягом 2006-2008 років був директором концерну "Оверлайт" (ТМ "Мягков", "Штурман", "Одеса", L'Odessika), власником якого був Борис Кауфман - він же був бенефіціаром "Платинум банк", в який Блескун у час свого керівництва у ДП "Укрспирт" направив кошти. Протягом 2008-2015 рр. Блескун був комерційним директором компанії Nemiroff, звідки і потрапив вперше у ДП "Укрспирт".

Українські Національні Новини

Політика