sogodni-richnitsya-pershogo-pidnyattya-prapora-ukrayini-nad-kiyivradoyu

Сьогодні річниця першого підняття прапора України над Київрадою

 • 25420 переглядiв

КИЇВ. 24 липня. УНН. За рік і місяць до проголошення незалежності України над Київрадою вперше було піднято жовто-блакитний прапор. Ця історична подія стала реакцією на прийняття Декларації про державний суверенітет України. Про це інформує УНН із посиланням на прес-службу Українського інституту національної пам'яті.

Українці, як зазначається, до останнього не були впевнені, що Декларація про державний суверенітет буде ухвалено, але 16 липня 1990 року це сталося. На честь історичної події вже 24 липня того ж року над Києвом вперше за 70 років було піднято український прапор, який наразі зберігається в Національному музеї історії України.

Деякий час кияни чергували біля флагштока, щоб захистити прапор від можливого знищення. У той день Київ став дев'ятим містом, де був піднятий синьо-жовтий прапор. Після цього він замайорів над офіційними установами Дрогобича, Львова, Тернополя, Житомира та інших міст.

До ухвалення постанови ВР "Про Державний прапор України" у січні 1992-го, саме 24 липня кияни неофіційно відзначали День прапора.

Нагадаємо, в Україні відзначають День Державного прапора 23 серпня.

Українські Національні Новини

Київ