solyariy-mozhe-stimulyuvati-viniknennya-raku-shkiri-o-yarmak

Солярій може стимулювати виникнення раку шкіри - О.Ярмак

 • 42400 переглядiв

КИЇВ. 21 лютого. УНН. Гіперінсоляція є однією з причин виникнення раку шкіри. Про це у коментарі УНН розповів лікар, променевий терапевт, завідуючий департаментом променевої терапії МЦ “Клініка Спіженко” Олег Ярмак.

Так, зокрема, лікар зазначив, що солярій за своїм принципом роботи дуже схожий на дію ультрафіолетового опромінення. Зважаючи на це, навіть одноразове відвідування солярію може пришвидшити процес виникнення раку шкіри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відвідування солярію підвищує ризик виникнення ракових захворювань на 75%

"Однією з причин виникнення раку шкіри є гіперінсоляція. Тобто, це перебування протягом довгого часу під ультрафіолетовим опроміненням, яким володіє сонце. Тому всім людям, в яких навіть на шкірі немає родимок, не рекомендується перебувати на сонці в той час, коли діє дуже велика активність сонячного опромінення, тобто ультрафіолету. Це з 11 години дня до 16 години після обіду. Враховуючи те, що принцип роботи солярію співпадає з ультрафіолетовим опроміненням, похід до солярію можна прирівняти до знаходження на сонці з інтенсивним ультрафіолетовим опроміненням,, що у свою чергу, призводить до виникнення раку шкіри. Навіть одноразове відвідування солярію може пришвидшити процес виникнення раку шкіри це можливо", - зауважив він.

О.Ярмак також розповів, що на його практиці лікувати довелося двох пацієнток із раком шкіри. У одному із випадків мова йшла про злоякісне пошкодження шкірних покривів – базаліому та плоскоклітинний рак шкіри.

"Одним з важливих ознак розвитку раку шкіри якраз і є тривале перебування на сильному сонячному опромінюванні і таким чином постійному опіковому впливі сонячних променів на шкіру людини. Або ж – солярій, ці пацієнтки, зловживали відвідуванням солярію. До речі, серед всіх інших пухлин, базаліома досить добре піддається лікуванню. Проте, вона може призводити до порушення функції м'язової тканини, пошкоджувати іннервацію і навіть пошкоджувати цілісність кісткових структур. І, до речі, базаліома однаково вражає як чоловіків, так і жінок", - розповів він.

Нагадаємо, за даними Інституту дерматокосметології, смертність від меланоми в Україні становить 95%, тоді як в США — лише 5%.

Українські Національні Новини

Здоров'я