sotsstrakh-virishiv-vidmovitisya-vid-karalnikh-perevirok-robotodavtsiv

Соцстрах вирішив відмовитися від "каральних перевірок" роботодавців

 • 14535 переглядiв

КИЇВ. 16 жовтня. УНН. Фонд соціального страхування ухвалив новий порядок перевірки правильності використання страхувальниками страхових коштів, що передбачає відхід від "карально-стресових перевірок" та зменшення їх кількості, натомість запроваджуючи ризикоорієнтований підхід. Про це повідомляє УНН з посиланням на пресслужбу ФССУ.

“10 жовтня набув чинності Порядок перевірки правильності використання страхувальниками страхових коштів ФССУ та застосування фінансових санкцій за порушення встановленого порядку їх використання”, - сказала начальниця управління по роботі зі страхувальниками виконавчої дирекції ФССУ Наталія Зеленська.

За її словами, ухвалений документ "передбачає чітку і зрозумілу процедуру та затверджує стратегію превентивних, ризикоорієнтованих підходів замість карально-стресових перевірок".

Як очікується, нормативний акт:

  • дозволить зменшити кількість безрезультативних та малоефективних документальних перевірок;
  • дозволить зменшити витрати коштів Фонду на проведення перевірок;
  • мінімізує навантаження на страхувальників;
  • збільшить ефективність захисту інтересів застрахованих осіб.

"Зокрема, порядком визначено осучаснений перелік можливих підстав для проведення планових і позапланових перевірок, які дозволяють оцінити доцільність їх проведення та зменшити загальну кількість”, - вказано у повідомленні.

Також повідомляється, що порядком запроваджено уніфіковану форму акта перевірки страхувальника, що підтверджує факт проведення документальної перевірки, відображає її результати та є носієм доказової інформації про виявлені порушення у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Додамо, за законом, страхувальники - це роботодавці та інші особи, які зобов'язані сплачувати єдиний внесок.

Нагадаємо, Фонд соцстраху виплатив за вересень близько 800 млн грн постраждалим на виробництві.

Українські Національні Новини

Політика