spetsialist-z-mizhnarodnogo-prava-prognozuye-chastkove-skasuvannya-zakonu-pro-lyustratsiyu

Спеціаліст з міжнародного права прогнозує часткове скасування закону про люстрацію

 • 18140 переглядiв

КИЇВ. 30 жовтня. УНН. Закон про люстрацію обмежує права людини, але з іншого боку, на момент його прийняття існувала політична і стратегічна доцільність такого документа. Таку думку в коментарі УНН висловив український юрист, фахівець з міжнародного права Роман Шахматенко.

"Щодо рішення КСУ щодо конституційності чи неконституційності закону про люстрацію - моя суб'єктивна думка, що він обмежує права людей, зокрема держслужбовців, і не завжди законно і справедливо. У людей з'являються обмеження, свого роду відповідальність. А за що? - Не знаю. Тому з цим я абсолютно не згоден", - сказав він.

На думку Шахатенка, закон "Про очищення влади" мав політичну доцільність.

"З іншого боку політична доцільність і стратегічна доцільність даного закону - вона все ж є. Це (люстрація - ред.) було застосовано раніше і для інших країн пострадянського простору. Отже, питання залишається відкритим", - зазначив він.

Юрист вважає, що КС визнає неконституційним не весь люстраційний закон, а окремі його положення.

"Чи визнає Конституційний суд неконституційними положення, або закон в цілому - я думаю, що частково хоча б, але визнає. Тому що дуже огульно був прийнятий той закон. Хоча б частково, думаю, що визнає", - резюмував він.

Як писав УНН, ЄСПЛ задовольнив позов п'яти люстрованих в Україні ексчиновників і постановив виплатити кожному заявнику 5 тис. євро як компенсацію моральної шкоди.

За словами експерта РПР з питань конституційної реформи Володимира Шаповала, КСУ повинен нарешті поставити крапку в люстраційному питанні, або ж взагалі закрити вказане провадження.

Відзначимо, що КСУ продовжує розгляд ЗУ "Про очищення влади" в закритому режимі. Експерти і політики прогнозують, що суд визначиться з цього приводу найближчим часом. При цьому існують думки, що КС скасує ті положення люстрації, які перераховані в поданні народних депутатів.

Українські Національні Новини

Політика