spetssluzhbi-slidkuvali-za-politikami-ta-pravozakhisnikami-za-dopomogoyu-shpigunskoyi-programi

Спецслужби слідкували за політиками та правозахисниками за допомогою шпигунської програми - ЗМІ

 • 20476 переглядiв

КИЇВ. 19 липня. УНН. Влада авторитарних держав і різні спецслужби могли роками стежити за сотнями правозахисників, журналістів і політиків, використовуючи шпигунську програму, розроблену ізраїльською фірмою NSO Group. Про це повідомляє Deutsche Welle, пише УНН.

Деталі

Такі дані отримали внаслідок журналістського розслідування "Проект Pegasus", де брали участь німецькі ЗМІ.

У розпорядження журналістського консорціуму, що включав 16 редакцій, серед яких німецькі NDR, WDR, Süddeutsche Zeitung і Die Zeit, а також правозахисні організації Amnesty International та Forbidden Stories, потрапив список з 50 тисяч телефонних номерів - потенційних цілей стеження - з декількох десятків країн.

Більш ніж в 1000 випадків вдалося ідентифікувати власників цих номерів, серед яких виявилися, в тому числі, високопоставлені політики, адвокати, журналісти і правозахисники з Франції, США, Індії, Марокко, Мексики, Угорщини та цілого ряду інших країн, в тому числі відомі азербайджанські опозиційні журналістки Хадіджа Ісмаїлова і Севіндж Вагіфгизи.

З деякими з цих людей розслідувачам вдалося зв'язатися. Незалежним IT-експертам були надані 44 випадковим чином обраних телефону з операційними системами iOS і Android, на 37 з них були знайдені сліди шпигунського ПЗ. Смартфони Apple також вразливі для нього.

Доповнення

У заяві від імені NSO Group кажуть, що клієнти фірми - це виключно офіційні державні організації, що використовують її продукти для боротьби з тероризмом, організованою злочинністю, наркоторгівлею, педофілами і викрадачами дітей.

Додатково

Хакери, які за даними агенства Bloomberg пов'язані з російським урядом, здійснили кібератаку на комп'ютерні мережі Національного комітету Республіканської партії США.

Українські Національні Новини

Новини Світу