spirtoviy-zakonoproekt-zelenskogo-monobilshist-progolosuvala-bez-visnovkiv-komitetiv

"Спиртовий" законопроект Зеленського монобільшість проголосувала без висновків комітетів

 • 10318 переглядiв

КИЇВ. 15 листопада. УНН. Законопроект Президента Володимира Зеленського про демонополізацію спиртової галузі винесли в сесійну залу парламенту на голосування без висновків двох комітетів Верховної Ради, повідомляє УНН.

На сайті парламенту зазначено, що станом на 15 листопада "спиртовий" законопроект Зеленського не пройшов два комітети: фінансовий і бюджетний, що в подальшому може бути трактовано як порушення Регламенту Верховної Ради.

"Згідно з Регламентом повинні бути всі висновки. Більш того, згідно з 19 статтею Конституції посадові особи та органи влади, місцевого самоврядування, у тому числі нардепи діють в межах наданих їм повноважень. Тобто, простим громадянам можна все, що не заборонено, а державним - можна тільки те, що написано. Якщо написано, що розглядається (законопроект - ред.) після отримання всіх висновків - він не може розглядатися без цих висновків", - пояснив член регламентного комітету ВР VIII скликання Олег Купрієнко.

Водночас стаття 93 Регламенту Верховної Ради дозволяє головному комітету - у цьому випадку це комітет з питань розвитку економіки - винести рішення без інших комітетів.

Голова комітету з питань розвитку економіки Дмитро Наталуха перед голосуванням зазначив, що "спиртовий" законопроект рекомендується ухвалити за основу, але до другого читання він буде змінений.

Окрім того, він озвучив, що рішення комітету було ухвалено з окремою думкою народного депутата Людмили Буймістер. Детальніше тут.

За підсумком голосування ухвалення президентського законопроекту за основу підтримало 293 нардепів, з них 235 - зі "Слуги народу".

Нагадаємо, у жовтні Президент Володимир Зеленський зареєстрував законопроект, який пропонує скасувати державну монополію на виробництво спирту і дозволити цією діяльністю займатися, по суті, всім охочим при наявності відповідної ліцензії. Така схема вигідна лише великим виробникам горілчаної продукції і не вигідна державі, яка після демонополізації не зможе виручити кошти за продаж ДП "Укрспирт", стверджують експерти.

Українські Національні Новини

Політика