spirtovu-galuz-ukrayini-mozhut-znischiti-yak-i-tsukrovu-komitet-vr

Спиртову галузь України можуть знищити, як і цукрову - комітет ВР

 • 22082 переглядiв

КИЇВ. 12 листопада. УНН. Влада може повторити помилку своїх попередників, які необачно знищили цукрову галузь в Україні. Тепер на порядку денному – спиртова галузь. Про це заявили члени комітету ВР з питань розвитку економіки, обговорюючи президентський законопроект про демонополізацію спирту, передає кореспондент УНН.

Під час поспішної і необдуманої зміни моделі спиртового ринку в Україні ДП “Укрспирт” поріжуть на металобрухт, зазначив член комітету Степан Кубів.

"Ми робимо ту ж помилку, яку ми зробили по цукру. Як наслідок - немає цукрових заводів, їх порізали на металобрухт. І ми вимушені імпортувати тростинний цукор. Хто виграв від того?" - сказав він.

Його думку розділяє член комітету ВР з питань економічного розвитку Вадим Давиденко. Він нагадав, що колись в Україні діяло понад 180 цукрових заводів.

"Що ми маємо тепер? Експорт впав, заводи позакривались. А це були, до речі, містоутворюючі підприємства.

Я хочу сказати, що цей законопроект несе за собою непоправні соціальні, бюджетні наслідки. Сьогодні ми, по факту, маємо 80 заводів із виробництва спирту. Так, там є корупційна складова, але невже ми не можемо зробити так, щоб на реально діючих 15 заводах не було лівого спирту? Цей законопроект не дає відповідей на ці питання, і він знецінює те, що ми маємо", - каже він.

Давиденко додав, що минулого року ДП "Укрспирт" дав бюджету близько 6 млрд грн надходжень.

"Після так званої демонополізації про ці 6 млрд грн ми можемо забути. А вони нам потрібні. Сьогодні ми, наприклад, сільгосптоваровиробникам не надаємо державну підтримку, що складає 1% аграрного ВВП, у повному обсязі. То в мене питання - як запрацює ринок після запропонованої демонополізації? Що буде із боргами по заробітних платах?" - каже він.

Нагадаємо, законопроект Зеленського пропонує скасувати монополію державних заводів на виробництво спирту і дозволити цією діяльністю займатися, по суті, усім охочим при наявності відповідної ліцензії. Також пропонується скасувати норму, що зобов'язує використовувати український спирт для виробництва алкогольних напоїв, що реалізуються на території України.

Законопроект був зареєстрований 23 жовтня і викликав бурхливу дискусію в експертному середовищі. Економісти попереджають: якщо галузь демонополізувати перед приватизацією ДП "Укрспирт" – вартість активів державного підприємства зрівняється з ціною металобрухту.

І додають, що скасування держмонополії на виробництво спирту спровокує в Україні бум фальсифікату і створення приватних монополій.

Загалом, більшість експертів схиляються до думки, що законопроект Зеленського про демонополізацію спирту вигідний лише великим горілчаним компаніям, які після отримання ліцензій побудують власні міні-заводи і будуть диктувати свої умови ринку, зокрема, середнім і дрібним виробникам.

Водночас, приватизація ДП “Укрспирт” опиниться під загрозою зриву, оскільки горілчані компанії після отримання ліцензій не будуть викуповувати у держави спиртзаводи і вкладати в них кошти.

Тож, серед противників демонополізації і представники профспілки ДП "Укрспирт", які вважають, що демонополізація спиртової галузі призведе до того, що 5 тисяч їхніх співробітників залишаться на вулиці, а заводи в регіонах перетворяться на металобрухт.

Раніше УНН повідомляв, що вказаний законопроект комітет ВР з економічного розвитку (головний) розпочав розглядати 11 листопада, утім, переніс обговорення на 13 листопада через його "сирість" та відсутність економічних розрахунків.

Українські Національні Новини

Політика