spivpratsya-fgvfo-ta-nbu-koshtuvatime-ukrayintsyam-150-mlrd-grn-eksperti

Співпраця ФГВФО та НБУ коштуватиме українцям 150 млрд грн – експерти

 • 14830 переглядiв

КИЇВ. 2 травня. УНН. Українці продовжують пожинають плоди діяльності Фонду гарантування вкладів та Нацбанку. Недбала зачистка банківської системи оцінена у сотні мільярдів гривень збитків. Про це заявили економічні експерти в коментарі УНН.

Для знищення фінансової системи України Нацбанку знадобилось всього три роки: створення штучної девальвації, обвалення гривні та знищення готівкових операцій, розповів Олег Соскін.

"Все це є низкою макро-фінансових заходів, які зробив НБУ, і які призвели до дуже потужної руйнації валютної фінансової системи в Україні. Банкопад призвів до того, що ошукані вкладники не можуть повернути свої кошти. І хоча Фонд запевняє, що на сьогодні коштів для виплат вистачає, все ж через 18 років ми, платники податків, повинні будемо віддати 148 млрд грн. Це афера, яка зробила українців ще біднішими", - сказав він.

Економічний експерт Андрій Новак переконаний, що більшість ліквідованих банків можна було оздоровити. Проте, керівництво НБУ обрало інший шлях. Як наслідок – довіра до регулятора підірвана і буде відновлена не скоро, зазначив він.

"148 млрд грн заплатимо ми із вами. Але зауважте, що не зрозуміло, скільки часу виплачуватимуться вклади. Треба врахувати, що тенденція знецінення самих вкладів продовжуватиметься. Це все – підрив довіри українців до банківської системи. І пройде не один рік, аби цю довіру повернути", - наголосив він.

Нагадаємо, попри тиск з боку Нацбанку, суди визнали незаконно ліквідованими такі банки: “Союз”, “Преміум”, “Капітал”, Укрінбанк", Київська Русь“, “Східно-промисловий банк”, “КСГ банк”, “ТК Кредит”, “Банк Велес”, “Радикал банк”, “Фінансова ініціатива”, “Хрещатик”, “Михайлівський”.

Українські Національні Новини

Економіка