sprava-markiva-staye-politichnoyu-ofis-prezidenta

Справа Марківа стає політичною – Офіс Президента

 • 7520 переглядiв

КИЇВ. 16 липня. УНН. Україна проводить дипломатичну роботу у справі засудженого в Італії бійця Національної гвардії України Віталія Марківа і вважає даний кейс політичним. Про це під час брифінгу повідомив заступник керівника Офісу Президента України Вадим Пристайко, передає кореспондент УНН.

"Судові справи – доволі чутлива річ. Ми не хочемо давати зброю тим, хто скаже, що офіційна влада України втручається й тисне", – зазначив Пристайко.

З його слів, для цього існує консул, який має право виступати від імені Української держави в суді. Усі інші механізми теж використовуються.

"Держава Україна допомагає у цій судовій справі. Роботу ведуть не тільки адвокати. "За лаштунками" ведеться дипломатична робота. Італійській владі, хоч вона офіційно не залучена, багато разів пояснювали, що ми не допустимо такого поводження з нашими людьми. Більш того, ця справа стає політичною", – наголосив дипломат.

На його думку, у цій справі є специфічні моменти, які впливають на рішення суду. Зокрема, це італійське громадянство Віталія Марківа.

"Ми працюємо, про цю ситуацію відомо Президенту, скоординовані дії з Міністерством закордонних справ та з іншими відомствами", – додав заступник керівника Офісу Президента України.

Як повідомляв УНН, 12 липня італійський суд засудив нацгвардійця Віталія Марківа до 24 років ув’язнення.

Президент України Володимир Зеленський пізніше доручив Міністерству закордонних справ і Генеральній прокуратурі України терміново зайнятися питанням повернення на батьківщину нацгвардійця.

Нагадаємо, два роки 29-річний нацгвардієць Віталій Марків із подвійним громадянством України й Італії перебував під вартою у в’язниці в Італії. 30 червня 2017 року італійські правоохоронці арештували його в аеропорту Болоньї, коли він із дружиною приїхав у відпустку до своєї матері — вона живе в області Марке.

Україна заперечує причетність бійця Національної гвардії до смерті італійського репортера Андреа Роккеллі та його російського перекладача Андрія Миронова, які загинули 24 травня 2014 року поблизу Слов’янська, окупованого тоді проросійськими силами.

Українські Національні Новини

Політика