sprava-mn17-rosiyskiy-pari-svidkiv-iz-tretoyi-sprobi-nadali-pritulok-u-niderlandakh

Справа МН17: російській парі свідків із третьої спроби надали притулок у Нідерландах

 • 22909 переглядiв

КИЇВ. 24 грудня. УНН. Влада Нідерландів видала статус "біженців" російській парі свідків, яка дала свідчення у справі про збитий пасажирський рейс MH17. Як повідомляє Volkskrant, уряд задовольнив прохання лише після трьох відмов, передає УНН.

Деталі

Як стверджують джерела газети, не називаючи імен, в 2014 році сімейна пара випадково дізналася про осіб, причетних до катастрофи Boeing 777 над Донбасом. Повідомляється, що в день трагедії жінка приїхала в офіс до свого чоловіка, і випадково почула телефонну розмову його начальника, який спілкувався з членом своєї сім'ї. З розмови їй стало відомо, що родич начальника перебував в Україні і займав високу посаду в штабі бойовиків. У діалозі обговорювалося збиття літака.

Газета пише, що жінка випадково почула інформацію про те, хто на був причетний до запуску ракети "Бук", що збила рейс MH17.

Після цього подружжю стали надходити погрози від російських спецслужб, і в 2016 році пара вирішила виїхати в Нідерланди і попросити там притулок.

Подружжя не відразу розповіли міграційній службі про те, що вони знають. Як з'ясувалося, причиною цьому виявився страх того, що їх родичів в Росії будуть переслідувати.

У 2018 році сім'я подала прохання про надання притулку, але його відхилили. Тоді жінка, чиє справжнє ім'я не розкривається в рамках конфіденційності, дала свідчення у справі MH17 на умовах секретності. Таким чином, вона стала анонімним свідком у справі МН17. Всього прокурори провели з нею три бесіди.

Після відмови Нідерландів пара подала апеляцію в наданні притулку, проте їм знову було відмовлено. Основною причиною називали те, що подружжя дало свідчення у справі МН17 не відразу, а лише через кілька років після приїзду в країну.

Однак після відхилення апеляції, питання про те, що їм небезпечно повертатися в Росію, було піднято на рівні парламенту Нідерландів. За підсумком, влада прийняла рішення надати родині статус біженців.

Довідка

17 липня 2014 року на сході України був збитий літак Boeing 777 компанії Malaysia Airlines рейсу MH17.
В авіакатастрофі загинули всі 298 осіб, що знаходилися на борту. Літак виконував рейс Амстердам-Куала-Лумпур. Більшість загиблих - 196 осіб — були громадянами Нідерландів.

Відразу після трагедії, відповідно до укладених міжнародних угод між Україною, Австралією, Бельгією, Нідерландами та Малайзією, була створена Міжнародна Спільна слідча група (JIT) з питань розслідування причин катастрофи.

У 2018 році, 24 травня, Спільна слідча група з розслідування катастрофи рейсу MH17 визначила, що літак був збитий самохідною установкою "Бук", що належить 53-й бригаді з міста Курська в Російській Федерації.

Процес у справі MH17 в окружному суді Гааги почався 9 березня минулого року.

Судовий процес стосується перших чотирьох обвинувачених у збитті літака рейсу MH17. Підозрювані - троє громадян Росії і один - України - Ігор Гіркін, Сергій Дубінський, Олег Пулатов і Леонід Харченко, яких звинувачують у причетності до трагедії рейсу МН17 Малазійських авіаліній.

Слухання по суті почалися 7 червня.

Українські Національні Новини

Новини Світу