sproba-no2-magdalenu-andersson-znovu-obrali-premyerom-shvetsiyi

Спроба №2: Магдалену Андерссон знову обрали прем'єром Швеції

 • 15531 переглядiв

КИЇВ. 29 листопада. УНН. Магдалена Андерссон, яка минулого тижня була обрана першою жінкою прем’єр-міністром Швеції, але за кілька годин пішла у відставку, у понеділок знову була обрана главою уряду скандинавської країни. Про це пише УНН з посиланням на The Associated Press.

Деталі

Андерссон має сформує однопартійний уряд меншості. Очікується, що її кабінет буде представлено у вівторок. Формально його затвердять після аудієнції у короля Карла XVI Густава, головного монарха Швеції.

Праве крило Риксдагу (парламент-ред) розділене. Ульф Крістерссон, голова опозиційної Помірної партії — другої за величиною в Швеції — неодноразово заявляв, що правоцентристський уряд неможливий, оскільки жодна основна партія не хоче співпрацювати з третьою за величиною партією, правими шведськими демократами.

Що було раніше

Андерссон була прем'єр-міністром протягом семи годин, перш ніж піти у відставку минулого тижня після того, як Зелені залишили її двопартійну коаліцію. Їхній крок стався після відхилення бюджетної пропозиції її уряду на користь пропозицій, представлених опозиційними партіями, включаючи правопопулістських шведських демократів.

Згідно з конституцією Швеції, прем’єр-міністри можуть призначатися та керувати, якщо парламентська більшість — мінімум 175 законодавців — не проти них.

Призначення Андерссон прем’єр-міністром стало важливою віхою для Швеції, яка десятиліттями вважалася однією з найпрогресивніших країн Європи, коли мова йшла про гендерні відносини, але в якій ще не було жінки на вищій політичній посаді.

Попередник Андерссон на посаді прем’єр-міністра, Стефан Левен, як і раніше керує урядом Швеції, доки не буде сформовано новий.

Наступні загальні вибори у Швеції заплановані на 11 вересня.

Українські Національні Новини

Новини Світу