sproba-provalilas-prisna-voda-z-pid-azovskogo-morya-viyavilasya-tekhnichnoyu

Спроба провалилась: прісна вода з-під Азовського моря виявилася "технічною"

 • 29163 переглядiв

КИЇВ. 10 січня. УНН. Вода, виявлена ​​під час бурових робіт в акваторії Азовського моря, виявилася "технічною" і може бути використана як питна лише після необхідної підготовки. Про це пишуть Крим.Реалії з посиланням на презентацію в Instagram віце-прем'єра Росії, "куратора" окупованого Криму Марата Хуснулліна, передає УНН.

Цитата

"Знайдено слабомінералізовану воду, яка є умовно питною (придатна для використання в технічних цілях: полив, систем нагрівання та охолодження). За наявності необхідної водопідготовки вода може бути використана як питна", – видання наводить слова Хуснулліна.

Деталі

Зазначається, що робота з пошуку питної води під Азовським морем продовжується.

Що передувало

Під час візиту до Криму наприкінці липня 2021 року російський віце-прем'єр Марат Хуснуллін повідомив, що фахівці видобули для Криму першу партію прісної води з джерел, що знаходяться під Азовським морем, але повинні ще перевірити її якість.

У листопаді 2021 року Хуснуллін стверджував, що під Азовським морем знайдено кілька пластів води. Він повідомляв, що "частина води перебуває з домішкою мінералізованої солі", але проби показали, що вода нібито є питною.

У 2020 році президент Росії Володимир Путін заявив, що запаси прісної води є в прилеглих до Криму акваторіях під Азовським морем.

Російський "голова" Криму Сергій Аксьонов стверджував, що знайдена під Азовським морем вода виявилася непридатною для подачі до водопровідних мереж Криму через високу мінералізацію.

У грудні 2021 року Аксьонов заявив, що у Криму не вистачає поливної води для сільськогосподарських потреб.

Ситуація з водопостачанням Криму

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму у прісній воді через Північно-Кримський канал, що сполучає головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією у 2014 році постачання води на півострів припинили.

Запаси води у Криму поповнюють із водосховищ природного стоку та підземних джерел. За заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел спричинило засолення грунту на півострові.

2020 року ситуація з водопостачанням у Криму стала критичною. Невелика кількість опадів та малосніжна зима призвела до посухи.

З кінця серпня графіки подачі води було запроваджено у Сімферополі, а також у Сімферопольському та Бахчисарайському районах. Пізніше це торкнулося Білогірська та Білогірського району та частково Алушти.

Влада Росії виділила мільярди для будівництва нових водоводів, водозаборів і буріння свердловин.

Моніторингова місія ООН в Україні наполягає, що, згідно з міжнародним правом, Росія несе повну відповідальність за забезпечення населення Криму водою.

Офіційний Київ стверджує, що постачання води на півострів Північно-Кримським каналом відновиться лише після деокупації Криму.

Українські Національні Новини

Новини Світу