ssha-i-nimechchina-blizki-do-ugodi-po-pivnichnomu-potoku-2-u-bloomberg-rozpovili-yaki-garantiyi-zakladayut-dlya-ukrayini

США і Німеччина близькі до угоди по "Північному потоку-2": у Bloomberg розповіли, які гарантії закладають для України

 • 25459 переглядiв

КИЇВ. 20 липня. УНН. США і Німеччина близькі до угоди по газопроводу “Північний потік-2”, але вживатимуть заходів, якщо Росія спробує використовувати енергію в якості зброї проти України. Про це пише УНН з посиланням на Bloomberg News.

Деталі

Відповідно до угоди, якщо Росія спробує використовувати енергію в якості зброї або здійснити агресію проти України, Німеччина вживатиме заходів сама, одночасно наполягаючи на вжитті заходів на європейському рівні, включаючи санкції для обмеження експорту енергоносіїв з Росії.

Згідно з проектом угоди, США і Німеччина будуть прагнути просувати інвестиції в розмірі до 1 мільярда доларів в так званий Зелений фонд, щоб допомогти Україні перейти на більш чисті джерела енергії. Німеччина зобов'язується вкласти в фонд початкові 175 мільйонів доларів.

Німеччина також призначить спеціального посланника - з фінансуванням у розмірі 70 мільйонів доларів - для підтримки двосторонніх енергетичних проектів з Україною.

Зокрема, угода зобов'язує Німеччину використовувати важелі впливу для продовження угоди про транзит газу між Україною і Росією на строк до 10 років після його закінчення в 2024 році. Ці переговори почнуться не пізніше 1 вересня.

Доповнення

Газопровід, який повинен з’єднати Росію і Німеччину по дну Балтійського моря, планували добудувати в 2019 році. Однак через санкції США проти виконавців та партнерів проекту його реалізація загальмувалася. Зараз перша нитка труби вже завершена, в “Газпромі” заявляли, що газ пустять вже в цьому році.

У кінці травня президент США Джо Байден заявив, що введення нових санкцій проти “Північного потоку-2” непродуктивно з погляду вибудовування відносин з Європою, до того ж проект вже практично завершено.

У Німеччині застерегли від використання “Північного потоку-2” проти України.

Українські Національні Новини

Політика