ssha-i-nimechchina-rozroblyayut-ugodu-po-pivnichnomu-potoku-2-naperedodni-vizitu-merkel-bloomberg

США і Німеччина розробляють угоду по Північному потоку - 2 напередодні візиту Меркель - Bloomberg

 • 17604 переглядiв

КИЇВ. 26 червня. УНН. США і Німеччина сподіваються до серпня укласти угоду щодо "Північного потоку - 2", щоб послабити геополітичну перевагу Москви, при цьому обидві сторони будуть цуратися енергетичного сектора України і Російської Федерації, шукаючи способи зупинити російську "навалу". Про це пише Bloomberg, передає УНН.

Деталі

В угоді, яку деякі офіційні особи сподіваються підготувати до візиту канцлера Ангели Меркель до Вашингтона в наступному місяці, можуть бути позначені країни, прихильні зміцненню української інфраструктури і компенсації транзитних зборів, які будуть втрачені, оскільки трубопровід буде коштувати країні чималих коштів.

Противники "Північного потоку - 2" стверджують, що, відправивши російський газ безпосередньо в Німеччину, трубопровід дасть Москві більшу перевагу перед європейською національною безпекою. Спочатку припускаючи, що вона спробує зупинити будівництво трубопроводу, адміністрація Байдена ввела санкції в останні тижні, заявивши, що це буде довга перспектива, оскільки будівництво трубопроводу вже завершено на 90%. Замість цього, за словами офіційних осіб, вони будуть працювати з Німеччиною та іншими союзниками, щоб зменшити вплив трубопроводу.

Контекст

В даний час обговорюється угода між Держдепартаментом США і міністерством закордонних справ Німеччини з радником з національної безпеки Джейком Салліваном і радником Меркель із закордонних справ і безпеки Яном Хекеру.

Прессекретар Ради національної безпеки США Емілі Хорн заявила в своїй заяві, що Салліван і Хекер зустрілися 2 червня, коли експерти з обох сторін обговорили "Північний потік - 2", "ризики для України і європейської енергетичної безпеки".

У середу в Берліні держсекретар Ентоні Блінкен підтвердив, що обидві сторони "обговорювали способи забезпечення того, щоб Росія не могла використовувати енергію в якості інструменту примусу, спрямованого проти України або кого-небудь ще".

Серед ідей, які обговорювалися обома сторонами, - плани по збільшенню інвестицій і продажів синтетичного або зеленого газу з України, щоб допомогти Україні побудувати власні електростанції. Німеччина також заявила про свою готовність вести переговори з Росією про збільшення транзитних квот для України, що потребують укладення контракту на потік російського газу через країну.

Спірна ідея полягає в створенні механізму "відкату", щоб зупинити потік газу по "Північному потоку - 2", якщо Росія хоче змусити Україну.

Німецькі офіційні особи виступили проти цієї ідеї, заявивши, що вони не хочуть використовувати "Північний потік - 2" в якості "політичної зброї". Навіть офіційні особи США не впевнені, чи можлива така ідея технічно, якщо Росія продовжить закачування газу в трубопровід.

Замість цього, якщо Росія захоче скоротити поставки газу на Україну, США також можуть ввести санкції проти Росії, використовуючи посадових осіб з указу, підписаного президентом Джо Байденом на початку цього року.

Люди, знайомі з цим питанням, розійшлися в думках про те, наскільки близькі США і Німеччина до згоди з цього питання. Деякі експерти говорили, що у обох сторін є проект пропозиції з усіма елементами.

Доповнення

Обидві сторони також зацікавлені в угоді: у серпні Державний департамент США повинен випустити новий звіт про "Північний потік-2" для Конгресу. Держсекретар Блінкен припустив, що США можуть "покарати" Nord Stream 2 AG, якщо вони не отримають бажаних поступок.

Українські Національні Новини

Новини Світу