ssha-mayut-dostatno-sil-i-zdatnostey-grati-klyuchovu-rol-u-vregulyuvanni-na-donbasi-kuleba

США мають достатньо сил і здатностей грати ключову роль у врегулюванні на Донбасі - Кулеба

 • 12029 переглядiв

КИЇВ. 25 лютого. УНН. Сполучені Штати можуть грати ключову роль у процесі врегулювання ситуації на Донбасі, не будучи у складі Нормандського формату. Про це сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час дискусії "Майбутнє американсько-українських відносин", організованої майданчиком CEPA, передає кореспондент УНН.

Цитата:

"Я був би радий бачити Сполучені Штати у Нормандському форматі. Насправді я хотів би нагадати, що на ранній стадії російської агресії, коли Росія мала намір анексувати Крим на початку 2014 року, був запроваджений так званий "женевський формат", і було здійснено ряд контактів із залученням США", - зазначив Кулеба.

Він нагадав, що пізніше, у Франції було встановлено Нормандський формат, який не включав Вашингтон.

"Але я думаю що це більш ніж природньо для США бути повноцінною частиною процесу врегулювання… Якщо ми не можемо гарантувати консенсусу існуючих членів Нормандського формату (я думаю для пана Путіна буде складно прийняти США за столом), це не означає що США не можуть робити те, що вони зробити в змозі. Вони мають достатньо сил і спроможностей грати ключову роль у процесі", - підкреслив міністр.

Деталі

Очільник МЗС зауважив, що Європа зацікавлена у стабільності і мирі в Україні. Вона підтримує Україну в її боротьбі проти російської агресії.

"Але, нам потрібно більше політичної сили, щоб змінити "статус-кво". І на нашу думку, джерело цієї політичної сили – це Сполучені Штати Америки. І якщо месседж "Америка повернулась" стає реальним посланням світу, тоді нема кращого місця показати, що Америка повернулась, ніж Україна", - додав він.

Що було раніше

Нещодавно Кулеба повідомив, що президент Російської Федерації Володимир Путін завжди буде проти приєднання Сполучених Штатів Америки до перемовин у нормандському форматі, але існує ймовірність створення іншої платформи до якої долучиться США.

Українські Національні Новини

Політика