ssha-podililisya-informatsiyeyu-pro-kitaysku-shpigunsku-povitryanu-kulyu-z-desyatkami-krayin-blinken

США поділилися інформацією про китайську шпигунську повітряну кулю з десятками країн - Блінкен

 • 1102299 переглядiв

КИЇВ. 9 лютого. УНН. Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати поділилися інформацією про китайську повітряну кулю-шпигун з десятками країн світу, інформує Reuters, передає УНН.

Деталі

Блінкен також повідомив на пресконференції з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, що обговорив із ним системні та тактичні виклики, які Китай ставить перед альянсом.

Блінкен сказав, що Сполучені Штати отримують більше інформації «майже щогодини» про повітряну кулю, яку Сполучені Штати збили в суботу, у міру того, як тривають рятувальні роботи, і відповідні результати будуть передані Конгресу США, а також союзникам і партнерам США по всьому світу.

На запитання, чи знав китайський лідер Сі Цзіньпін про політ повітряної кулі, Блінкен сказав: «Що стосується того, хто несе відповідальність за це, то це Китай. І з одного боку немає значення, які особи можуть нести чи не нести відповідальність. Справа в тому, що Китай залучений до цих безвідповідальних дій, порушення нашого суверенітету та територіальної цілісності та Міжнародного закону».

Контекст

Поява китайської повітряної кулі над Сполученими Штатами минулого тижня викликала політичне обурення у Вашингтоні і спонукала держсекретаря США Ентоні Блінкена скасувати поїздку до Пекіна, яка, як сподівалися обидві країни, залагодить їхні зіпсовані відносини.

Винищувач ВПС США збив повітряну кулю біля узбережжя Південної Кароліни в суботу, через тиждень після того, як вона вперше увійшла у повітряний простір США.

Китай заявив, що це був метеозонд, який збився з курсу до повітряного простору США. Він засудив збиття і звинуватив Сполучені Штати у надмірній реакції.

Вашингтон заявив, що повітряна куля контролюється китайськими військовими, Народно-визвольною армією.

Українські Національні Новини

Новини Світу