ssha-stezhat-za-situatsiyeyu-v-kazakhstani-ta-zaklikayut-do-mirnikh-protestiv-biliy-dim

США стежать за ситуацією в Казахстані та закликають до мирних протестів - Білий дім

 • 8315 переглядiв

КИЇВ. 5 січня. УНН. Вашингтон стежить за ситуацією і масовими протестами в Казахстані, і закликає владу країни проявити стриманість, а протестуючих - висловити свої вимоги мирним шляхом. Про це на брифінгу заявила прессекретар Білого Дому Джен Псакі, передає УНН.

Цитата

"Ми стежимо за повідомленнями про мітинги в Казахстані. Ми підтримуємо заклики до спокою, і закликаємо протестувальників - висловлювати свої вимоги мирно, а владу - проявляти стриманість", - заявила вона.

Деталі

Прессекретар також прокоментувала інформацію з російської сторони про причетність США до спалахнули протестів, спростувавши дане висловлювання.

"Ми чули низку божевільних російських заяв, що за цим стоять США. Я наголошую, що ця інформація абсолютно помилкова і є частиною стандартної російської інструкції з дезінформації. Ми бачили чимало такого в останні роки", - додала Псакі.

Додамо

Тим часом, на всій території Казахстану ввели режим надзвичайного стану. У країні тривають масові протести. У зв'язку з ситуацією в президентський палац в Нур-Султані направили додаткові підрозділи поліції.

Контекст

У різних містах Казахстану пройшли мітинги на тлі підвищення цін на скраплений газ. Спалахнули протести після того, як 1 січня вдвічі зросли ціни на автомобільний газ: з 60 тенге до 120 за літр.

У ніч на середу через масовий характер мітингів президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв ввів в Алматі і Мангістауської області надзвичайний стан.

З 5 по 19 січня в цих регіонах діятиме комендантська година, обмеження на в'їзд і виїзд, заборона на продаж зброї та боєприпасів фізособам, проведення мирних зібрань та організацію страйків.

Увечері 4 січня глава держави закликав присутніх "не піддаватися на провокації зсередини і ззовні" і говорив, що влада в країні не впаде. Однак на ранок 5 січня Токаєв відправив уряд Казахстану у відставку.

5 січня Токаєв доручив ввести тимчасове державне регулювання цін на скраплений газ, а також бензин і дизель.
Президент пізніше звернувся до народу і заявив, що вступає на посаду голови Ради безпеки і планує "діяти жорстко".

Українські Національні Новини

Новини Світу