ssha-vidmovlyayutsya-peredavati-rezervi-tsentralnogo-banku-afganistanu-talibam-bez-provedennya-reform

США відмовляються передавати резерви Центрального банку Афганістану талібам без проведення реформ

 • 119155 переглядiв

КИЇВ. 15 вересня. УНН. США заявили, що вони не дозволять талібам отримати доступ до резервів Центрального банку Афганістану на суму 3,5 мільярда доларів без серйозних реформ. Про це УНН пише з посиланням на CNN.

Деталі

Раніше того ж дня Вашингтон оголосив про створення міжнародного механізму фінансування, який дозволить виплатити частину боргу Афганістану з резервів Центрального банку, заморожених США після захоплення влади талібами в серпні 2021 року.

Представник Держдепартаменту Нед Прайс сказав, що кошти будуть використані для оплати «критичних ресурсів», вказавши, зокрема, на платежі за електроенергію та інші борги, які, якщо їх не виплатити, «занурять Афганістан у більш високий рівень макроекономічної нестабільності».

США не дозволять Талібану отримати доступ до резервів доти, доки не будуть проведені великі реформи, раніше намічені адміністрацією Байдена, включаючи демонстрацію незалежності Центрального банку від будь-якого афганського уряду, введення заходів щодо боротьби з відмиванням грошей та зусилля щодо запобігання фінансуванню тероризму.

«Ці кроки ще не було зроблено. Ми чітко дали зрозуміти талібам, що це ті кроки, які необхідно зробити, перш ніж ми зможемо розглянути можливість рекапіталізації», — сказав Прайс.

Доповнення

Резерви на суму близько 9 мільярдів доларів перебувають за межами Афганістану, у тому числі 7 мільярдів доларів у Сполучених Штатах, відколи таліби захопили Кабул у серпні минулого року.

Економіка Афганістану перейшла в режим "вільного падіння" після захоплення влади талібами: резерви центрального банку в іноземній валюті були заморожені, Вашингтон та інші донори припинили допомогу, а Сполучені Штати припинили постачання твердої валюти.

Високий рівень безробіття та стрімке зростання цін, спричинені посухою, пандемією COVID-19 та вторгненням росії в Україну, посилили гуманітарну кризу.

Іноземні уряди та правозахисні групи звинувачують Талібан у зловживаннях, включаючи позасудові страти під час та після повстанського руху, а з моменту відновлення влади рух урізав свободи жінок.

Міжнародна спільнота хоче, щоб група покращила свою репутацію щодо прав жінок та інших прав, перш ніж офіційно визнати її.

Таліби пообіцяли розслідувати ймовірні вбивства і заявляють, що працюють над забезпеченням прав афганців на освіту та свободу слова в рамках параметрів ісламського права.

Українські Національні Новини

Новини Світу