ssha-vikhodyat-z-mizhnarodnoyi-ugodi-pro-vidkrite-nebo-cherez-yiyi-porushennya-rf

США виходять з угоди про відкрите небо через її порушення РФ: що відомо

 • 12586 переглядiв

КИЇВ. 21 травня. УНН. Адміністрація президента США Дональда Трампа в четвер, 21 травня, поінформувала міжнародних партнерів про рішення вийти з Угоди про відкрите небо, яка дозволяє більш ніж 30 країнам-учасницям здійснювати обльоти територій один одного в цілях зміцнення довіри і запобігання конфліктам. Про це повідомляє УНН з посиланням на Reuters і DW.

Учасниками договору з відкритого неба є 35 країн, включно з Україною.

Білий дім обґрунтував своє рішення систематичними порушеннями договору з боку Росії. Формальний вихід з договору, згідно з умовами, відбудеться через 6 місяців. Співрозмовники Reuters зазначили, що рішенням адміністрації Трампа передувала піврічна перевірка.

"За цей час стало очевидно, що участь в угоді про відкрите небо більше не відповідає інтересам Америки, Росія багато разів порушувала цей документ і використовувала його таким чином, що могла виникнути військова загроза для США і її союзників", - пояснили джерела.

Як приклади порушень було вказано на те, що Росія забороняє польоти над Москвою і Чечнею, біля Абхазії і Південної Осетії і ускладнює моніторинг за Калінінградом.

Росії не відома суть американських претензій щодо Угоди про відкрите небо, заявила в четвер офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова. За її словами, в рамках механізму УВН існує спеціальна комісія, яка покликана розглядати спірні питання, в ній претензії не озвучувалися.

Угоду про відкрите небо в 1955 році запропонував укласти в якості заходів щодо зміцнення довіри президент США Дуайт Айзенгауер. У 1992 році цей договір був підписаний країнами НАТО і колишнього Варшавського Договору, а в 2002 році - вступив в силу.

Його учасницями є 35 країн, в тому числі Україна, Німеччина, Франція, Велика Британія, Туреччина, Білорусь і Канада.

За час існування договору було здійснено понад 1500 спостережних польотів.

Нагадаємо, у березні Пентагон звинуватив Росію в порушенні Угоди про відкрите небо.

За даними The Wall Street Journal, у жовтні 2019 року президент США Дональд Трамп підписав документ, який сигналізував про наміри його адміністрації вийти з Угоди про відкрите небо.

Українські Національні Новини

Новини Світу