ssha-znyali-vsi-obmezhennya-na-vidnosini-z-tayvanem

США зняли всі обмеження на відносини з Тайванем

 • 13176 переглядiв

КИЇВ. 10 січня. УНН. Держсекретар США Майк Помпео у суботу заявив, що знімає "добровільно введені обмеження" на відносини між США і Тайванем. Про це повідомляє "Голос Америки", інформує УНН.

"Сьогодні я оголошую про зняття всіх цих "добровільних обмежень"... Органи виконавчої влади повинні вважати недійсними всі раніше видані Державним департаментом... інструкції щодо відносин з Тайванем", - йдеться у заяві Помпео.

Зазначається, що Тайвань - демократія, яка бурхливо розвивається і є надійним партнером Сполучених Штатів.

"Проте протягом декількох десятиліть Державний департамент керувався складними внутрішніми обмеженнями для регулювання взаємодії наших дипломатів, військових та інших офіційних осіб зі своїми тайванськими колегами. Уряд Сполучених Штатів вживав ці дії в односторонньому порядку, намагаючись утихомирити комуністичний режим у Пекіні. Більше цього не буде", - говориться у заяві.

Довідка УННТайвань, або Тайван — острів у Східній Азії. Керується урядом Республіки Китай — держави з обмеженим міжнародним визнанням в Східній Азії. Республіка Китай заснована 1912 року. Вона займала більшу частину материкового Китаю та Монголії. Коли 1949 року Китайська Національна Народна партія (Гоміньдан) програла громадянську війну Комуністичній партії Китаю, уряд Республіки Китай переїхав на Тайвань до тимчасової столиці Тайбею, у той час як комуністи створили Китайську Народну Республіку (КНР) у материковому Китаї з центром у Пекіні. Відтоді Республіка Китай контролює Тайвань, Пенху, Цзіньминь, Мацзу та інші дрібніші острови. На початку холодної війни вона була визнана багатьма західними країнами та Організацією Об'єднаних Націй як єдиний законний уряд Китаю.

До 1949 року була єдиним міжнародно визнаним представником Китаю, і як така була членом-засновником ООН і одним з п'яти постійних членів Ради Безпеки ООН. 1971 року Республіка Китай поступилася місцем в ООН Китайській Народній Республіці — з того часу ООН і велика частина світової спільноти офіційно визнають юрисдикцію КНР як над материковим Китаєм, так і над Тайванем і Пенху.

Нагадаємо, наразі у США закінчується перехідний період до вступу 20 січня на посаду нового президента США Джо Байдена. Адмінстрація поки чинного президента США Дональда Трампа вела довготривалі "торговельні війни" з КНР, що, ймовірно, і пояснює прийняття подібних геополітичних рішень із визнання "іншого Китаю". 

Як повідомлялося раніше в УНН, держсекретар Помпео провів "продуктивну" зустріч з Блінкеном у процесі передачі влади у США.

Українські Національні Новини

Новини Світу