stali-vidomi-prichini-spalakhu-covid-19-v-dvokh-selakh-v-odeskiy-oblasti

Стали відомі причини спалаху COVID-19 в двох селах в Одеській області

 • 24198 переглядiв

КИЇВ. 10 червня. УНН. У селі Дмитрівка Одеської області COVID-19 поширився через контакт місцевого пастуха з колегою з Молдови, де був спалах хвороби. У селі Криничне коронавірусна інфекція поширилася від медсестри Белградській районної лікарні. Про це в ефірі одного з телеканалів сказала головлікар Одеського обласного центру соціально значущих хвороб Світлана Єсипенко, передає УНН.

"Перші випадки коронавируса на території Білгородського району були зафіксовані в селі Дмитрівка, яке знаходиться на кордоні з Молдовою. За завданням керівника департаменту ми виїхали в п'ятницю для вивчення цієї ситуації і розробки плану протиепідемічних заходів. Були в складі два епідеміолога нашого центру. І я очолювала цю групу", - сказала Світлана Єсипенко.

Вона зазначила, що вони поїхали в сам населений пункт, розмовляли з пацієнтами, які хворі COVID-19, а також дивилися як проводиться організація протиепідемічних заходів безпосередньо в місці проживання пацієнта, і робота серед контактних осіб, щоб максимально локалізувати цю інфекцію.

"Так ось, що нам вдалося встановити. Що ось цей перший пацієнт, який захворів, це був пастух, який, вже зі збору анамнезу ми з'ясували, контактував зі своїм колегою з Молдови. І як раз в тому населеному пункті Республіки Молдова, який межує з селом Дмитрівка, там був спалах COVID. І фактично це був завозной випадок з території Молдови. Далі вже захворювання поширювалося серед безпосередньо внутрішньосімейного контакту", - додала Світлана Єсипенко.

За її словами, пацієнт звернувся в центр Первинною медико-санітарної допомоги за медичною допомогою, тому що у нього були певні катаральні явища. Медперсонал був на той момент не готовий, і лікар, який обслуговував його - теж захворів.

Вона зазначила, що в Дмитрівці зафіксовано 15 випадків захворювання. При цьому, в селі Криничне - захворіло 10 осіб.

"Там ситуація була трохи інша - туди інфекція була занесена з Белградській центральній районній лікарні. Де молодша медична сестра, яка була співробітницею цього хірургічного відділення, вона ж була мешканкою цього села. І вона, фактично, повертаючись додому принесла цю інфекцію на територію даного населеного пункту", - сказала Світлана Єсипенко.

За її словами, велика частина хворих в цих селах перебувають на самоізоляції в домашніх умовах.

Нагадаємо, в двох селах Одеської області встановлюють карантинні КПП.

Українські Національні Новини

Суспільство