startap-stiva-voznyaka-planuye-zapustiti-sotni-suputnikiv-dlya-vivchennya-kosmichnogo-smittya

Стартап Стіва Возняка планує запустити сотні супутників для вивчення космічного сміття

 • 12845 переглядiв

КИЇВ. 19 листопада. УНН. Стартап Privateer співзасновника Apple Стіва Возняка прагне допомогти людству у вивченні космічного сміття. Про це пише УНН з посиланням на Space.com

Деталі

Компанія Privateer, що базується на Гаваях, про існування якої Возняк і співзасновник Алекс Філдінг оголосили у вересні, хочуть дослідити космічне сміття, що постійно збільшується. Privateer буде робити це, використовуючи різні дані, у тому числі краудсорсингову інформацію та спостереження, зроблені її власним значним супутниковим "флотом".

"Я думаю, що ми дивимося на кілька сотень супутників, - сказав Space.com головний науковий радник компанії Privateer Моріба Джа. - Ми не запускатимемо відразу кілька сотень, ми просто повільно нарощуватимемо їх".

Проблема космічного сміття

За даними Європейського космічного агентства (ESA), близько 4 700 активних супутників наразі обертаються навколо нашої планети — це значна кількість, але менша за кількістю уламків, що мандрують космосом.

За оцінками ESA, на орбіті Землі знаходиться щонайменше 36 500 шматків сміття, розміром понад 10 сантиметрів у ширину. За даними ESA, ймовірно, існує близько 1 мільйона осколків сміття діаметром від 1 до 10 см і колосальних 330 мільйонів, які менші 1 см, але більші 1 міліметр.

Навіть найменші такі об’єкти можуть знищити або серйозно пошкодити супутник, враховуючи величезну швидкість, з якою вони рухаються. Наприклад, орбітальна швидкість на висоті 400 км, де знаходиться Міжнародна космічна станція (МКС), становить приблизно 27 500 км/год.

Деякі вчені та прихильники досліджень стурбовані тим, що людство може опинитися на порозі синдрому Кесслера — сніжного сплеску космічного сміття, в якому зіткнення породжує все більше сміття — або що цей процес вже почався.

Найвідоміший подібний інцидент стався в лютому 2009 року, коли мертвий російський супутник "Космос 2251" врізався в робочий корабель зв’язку Iridium 33, утворивши майже 2 000 шматків сміття шириною щонайменше 10 см і багато тисяч менших об’єктів.

Наприклад, у січні 2007 року Китай навмисно знищив один зі своїх мертвих метеорологічних супутників під час випробування технології протисупутникової зброї (ASAT), що породило новий вихор із понад 3 000 об’єктів, які можна відстежувати.

А в понеділок, 15 листопада, Росія підірвала недіючий супутник під час власного випробування ASAT. Невдовзі після цього МКС пролетіла через поле уламків, яке, за словами американських офіційних осіб, породило це випробування.

Проблема зі сміттям може значно погіршитися або, принаймні, ускладнитися найближчим часом, оскільки навколоземна орбіта може стати набагато переповненішою.

Українські Національні Новини

Технології