status-partnera-rozshirenikh-mozhlivostey-nato-scho-mozhe-otrimati-ukrayina

Статус Партнера розширених можливостей НАТО: що може отримати Україна

 • 23181 переглядiв

КИЇВ. 12 червня. УНН. В Офісі віцепрем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції роз'яснили, які переваги надає отримання Україною статусу партнера Програми розширених можливостей Організації північноатлантичного договору. Про це йдеться в повідомленні на офіційній сторінці віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, передає УНН.

"Сьогодні, 12 червня, Північноатлантична рада визнала Україну партнером розширених можливостей. Цей статус є частиною Ініціативи НАТО з питань взаємосумісності партнерів, яка має на меті підтримувати та поглиблювати співпрацю між союзниками і партнерами", - написала Стефанишина.

НАТО високо цінує вагомий внесок України у євроатлантичну безпеку. Що таке Програма розширених можливостей та що вона дасть Україні – в інфографіці: 

Як повідомляв УНН, Україна стала учасницею партнерства розширених можливостей НАТО.

У МЗС зазначили, що сьогоднішнє рішення Альянсу є визнанням значного внеску України у міжнародну безпеку, зокрема шляхом участі у місіях під проводом НАТО, Силах реагування НАТО та відповідних навчаннях і тренуваннях. Україна розглядає Програму як додатковий інструмент для поглиблення військової практичної взаємодії з Альянсом.

Статуc партнерства в EOP дає старт процесу, який зробить співпрацю України з НАТО ще більш ефективною.

Курс України на членство в НАТО залишається незмінним. У цьому контексті Річна національна програма та Комплексний пакет допомоги НАТО для України є практичними інструментами, які допоможуть досягти цієї цілі.

Довідково: Програма розширених можливостей НАТО була започаткована на Уельському саміті НАТО у вересні 2014 року з метою надання окремим країнам-партнерам механізмів для досягнення та підтримання максимальної взаємосумісності з Альянсом.

EOP дозволяє країні-партнеру досягти т.зв. секторальної (оперативної) взаємосумісності з НАТО (на рівні системи логістики, зв’язку, управління військами, конкретних родів військ тощо). Крім того, EOP дає запрошеним до неї країнам-партнерам низку особливих можливостей взаємодії з НАТО.

Українські Національні Новини

Політика